PREVARENI POTROŠAČI: Lažna svaka treća boca ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Idi na originalni članak

Najbolje maslinovo ulje je ono s deklaracijom ekstra djevičansko. Ali prema rezultatima inspekcije Ministarstva poljoprivrede svaka treća boca ekstra djevičanskog ulja u prodaji nema veze s ekstra djevičanstvom

Oglas

Zelena boja i intezivan miris krase ekstra djevičansko maslinovo ulje. No deklaracija itekako može prevariti, a znaju to proizvođači jer je zbog loše berbe lani kvalitetnog ulja bilo malo.

“Mene interesira odakle to ulje po policama i odakle ga je puno. Ako je ulje uvozno, a znamo što se svašta dopušta po državi, onda nas nije ni čuditi što po policama imamo neispravan proizvod”, smatra vlasnik uljare Jakov Vukšić.

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede pokazala je da od 20 ispitanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz lanjske ponude, šest nije odgovaralo navedenoj deklaraciji.

Da bi kategorizirali ulje, u laboratoriju se prvo ispituje kemijski sastav, a zatim se ulje i degustira.

“Ako taj kemijski dio udovoljava kategoriji za djevičansko ulje, onda ulje obavezno mora proći i panel senzorsku ocjenu, koja se provodi na panelu”, objasnila je Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijsku analizu hrane NZZJZ iz Splita.

Za prevare su određene i novčane kazne, a prekršitelji se češće nađu na udaru inspekcija, koje se provode svaku godinu.

“Postoje prekršajne sankcije koje se kreću od 30 do 50 tisuća kuna za pravnu osobu, a za fizičku je to od 5 do 10 tisuća kuna”, rekao je načelnik sektora inspekcija u Ministarstvu poljoprivrede Đuka Marić.

Iz Zajednice maslinara smatraju da novčane kazne nisu dovoljne.

“Mislim da bi ipak najveća kazna bila kada bi se tim proizvođačima objavila imena, to bi po mom mišljenju bila najveća kazna i onda bi potrošači znali na koji način će ih kazniti”, kaže predsjednik Zajednice Ivica Ljubenkov.

Potrošači se mogu pouzdati u sreću pri kupnji, jer je lani svaka treća boca sadržavala lošije ulje od ekstra djevičanskog.

O ovoj temi razgovarali smo s Igorom Vujovićem iz društva Potrošač. Pogledajte što je rekao.

Dragana Eterović

Exit mobile version