ZA DOČEK NOVE

Pripremite ‘keš’: Zbog uvođenja eura na Staru i Novu godinu neke usluge neće biti dostupne

Idi na originalni članak
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Iako financijski sektor uvjereva građane kako će uvođenje eura biti relativno bezbolan proces jer sve pripreme idu po planu, na prijelazu iz 2022. u 2023. godinu usluge koje koristimo možda i neće biti dostupne

Oglas

Banke ali i Hrvatska narodna banka te Fina počinju prelaziti na euru prilagođene IT sustave u petak 30. prosinca te se zbog toga očekuju brojne poteškoće, doznaje tportal. Primjerice, svi nalozi koji se zadaju dan prije Stare godine bit će provedeni isti dan, no svi izvan tog roka bit će provedeni u ponedjeljak 2. siječnja 2023. No, ukoliko banke budu imale poteškoća kod uvođenja novog sustava, mogu biti provedeni i kasnije.

Osim toga, od subote 31. prosinca pa do ponedjeljka 2. siječnja 2023., građani neće moći pristupati mobilnom i internetskom bankarstvu, neće moći provoditi nikakve online transakcije s bankom niti će moći pristupiti većini bankomata.

Platni promet i internetsko bankarstvo trebali bi se vratiti u normalu 2. siječnja, no opet, prilikom provođenja tako opsežnog posla kao što je zamjena cijelog IT sustava u svim bankama može se očekivati da taj posao neće ići glatko. Veliko je i neodgovoreno pitanje hoće li cijelo vrijeme raditi sustavi kartičnog plaćanja, zbog čega se građanima savjetuje da na vrijeme izvade gotovinu i strpljivo čekaju da prorade svi sustavi.

U HNB-u su potvrdili da će plaćanja koja su zadana do 30. prosinca (petak) u 15 sati biti provedena isti dan, a nalozi zadani nakon tog roka bit će provedeni u eurima idući radni dan, odnosno u ponedjeljak 2. siječnja 2023.

Govore i da će zbog prilagodbe na eure “digitalne usluge banaka biti dostupne u smanjenom obujmu, uz povremene prekide u radu od kraja 30. prosinca te tijekom 31. prosinca i 1. siječnja, a svaka banka će u skladu s vlastitim planom prilagodbe svoje klijente pravovremeno i detaljno informirati o dostupnosti digitalnih usluga i kartičnog plaćanja”, prenosi RTL Danas.hr.

Exit mobile version