Prognoze za ljeto i nisu baš najbolje: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje!

Idi na originalni članak
Foto. Ilustracija

Na Balkanskom poluotoku smještena je i Hrvatska pa je dobro proučiti prognozu AccuWeathera za ovaj dio Europe

Oglas

AccuWeather, poznati meteorološki servis, objavio je prognozu za ljeto i ono što se odmah može zamijetiti jest – Europu čeka pakleno ljeto. Veći dio Europe zahvatit će toplinski val, a jugoistočni dio Europe, zajedno s Balkanom, pogodit će jake oluje. Ono što se očekuje gotovo svuda na našem kontinentu jest suša.

Kako prognozira AccuWeather, vrijeme će najviše pogoditi poljoprivrednike, baš zbog čestih sušnih razdoblja.

U Hrvatskoj jake grmljavinske oluje

Na Balkanskom poluotoku smještena je i Hrvatska pa je dobro proučiti prognozu AccuWeathera za ovaj dio Europe. Osim što će Hrvatska biti “pod udarom” toplinskog vala, sušina i vruća, svjedočit ćemo i jakim grmljavinskim olujama. Oluje i grmljavine posebno će zahvatiti Dalmaciju te južne dijelove kopnene Hrvatske. Dulja razdoblja velikih vrućina čekaju Slavoniju, središnju Hrvatsku i sjeverni Jadran.

Ipak, veće oluje bit će u Srbiji, Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i dijelu Jadrana. Tuča, orkanski vjetrovi i munje bit će sasvim “normalna” pojava tijekom ljeta na Balkanu. Dugotrajni toplinski valovi “pogodit” će Portugal, Španjolsku, Poljsku i Mađarsku. Za razliku od prošlog ljeta, vrućine će biti dugotrajnije. Preko 38 stupnjeva prelazit će termometri u sjevernoj Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Toplinski valovi s temperaturama preko 43 stupnja zahvatit će Portugal i Španjolsku.

Velika opasnost od požara

Puna sunca bit će i Velika Britanija, a požari prijete Portugalu, Španjolskoj i Alpama.

Zbog toplinskih valova i suše, postoji velika opasnost od požara u većem dijelu zapadne i srednje Europe. U posebnoj su opasnosti su područja od sjevernog Portugala do sjeverne Španjolske te od Alpa do Njemačke i Češke. Suše će biti i u Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Predviđaju se temeprature oko ili iznad prosjeka od lipnja do kolovoza.
Vijesti.hr

Exit mobile version