OD 21. LISTOPADA

Sezona gripe pred vratima: Sve spremno za početak cijepljenja, evo kome se preporučuje

Idi na originalni članak
Ilustrativna fotografija: Sasa Miljevic / PIXSELL

Uoči početka sezone gripe, u Hrvatsku je stiglo 450 tisuća doza četverovalentnog cjepiva, a cijepljenje službeno započinje 21. listopada. Stručnjaci su ponovno apelirali na građane, posebno na starije osobe, kronične bolesnike, trudnice i djecu mlađu od pet godina, da se cijepe kako bi smanjili rizik od ozbiljnih komplikacija gripe.

Oglas

Cjepiva će biti dostupna kod obiteljskih liječnika, u županijskim zavodima za javno zdravstvo te na specijaliziranim cijepnim punktovima, čiji će raspored uskoro biti objavljen.

Epidemiologinja Dijana Mayer izjavila je kako je distribucija cjepiva prema zdravstvenim ustanovama već u tijeku, te naglasila važnost cijepljenja rizičnih skupina, koje su najosjetljivije na posljedice gripe. Iako su preporuke EU i Svjetske zdravstvene organizacije da se cijepi 75 posto starijih osoba, u Hrvatskoj taj postotak iznosi samo 27-29 posto.

Liječnici su na nedavnoj konferenciji upozorili na posljedice necijepljenja, ističući da su prošle godine zbog komplikacija gripe u Hrvatskoj preminule 40-ak osoba. Kardiolog Daniel Lovrić naglasio je da gripa može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih komplikacija, uključujući srčani udar i zatajivanje srca, što se posebice odnosi na starije, ali i mlade osobe.

Građani se stoga pozivaju da poslušaju savjete stručnjaka te na vrijeme poduzmu mjere zaštite, posebno oni koji spadaju u ranjive skupine.

Exit mobile version