POREZNA IMA ODGOVOR

Snalažljivi Hrvati: Evo kako su se neki dosjetili ne plaćati ni porez na nekretnine ni najam

Idi na originalni članak

Imate prazan stan, ali ne želite plaćati ni porez na najam ni porez na nekretnine. Država će vam to omogućiti, ako ga dajete na korištenje nekom članu obitelji. Mnogima je pala ideja napamet da iznajme stan rodbini i tako izbjegnu porez koji stiže. No za lovce u mutnom, Porezna ima rješenje. Više u video prilogu!

Oglas

Prijaviti podstanara na iznos od 100 eura mjesečno, a ostalo uzimati na ruke, kako bi porez bio što manji. Ili pak kupiti stan na ime nećaka kako bi se vratio uplaćeni porez na prvu nekretninu. Ideja je mnogo, a najnovija se pojavila se u e-savjetovanju, piše Danas.hr.

Oni koji su čitali izmjene Zakona o porezu na dohodak vidjeli su da ako iznajme stan članu uže i šire obitelji, čak i za nula eura, neće plaćati porez na najam. A kako je stan u dugoročnom najmu ni porez na nekretnine. Pa već stižu komentari o fiktivnim prijavama.

Razgovarali smo sa poreznim stručnjakom Marjanom Filkovićem o tome koliko često građani traže rupe u zakonu.

“Postoje savjesni građani koji žele sve raditi po propisu. Ali većina pokušava platiti što manje poreza. Jer smatraju da država ne pruža dovoljno u odnosu na zapadno europske države pa pokušavaju platiti što manje poreza”, ističe Filković.

‘Građani su maštoviti’

Zakonom je nemoguće definirati sve situacije kažu nam agenti za nekretnine. Kroz godine su se naslušali raznih priča.

“Hajdemo reći da su građani vrlo maštoviti i uvijek pronađu neku situaciju koja nije zakonom pokrivena. I građani mogu tu situaciju iskoristiti i sebi olakšati neke obaveze”, objašnjava pravnica u agenciji za nekretnine Martina Mataić Škugor.

No u slučaju najma rodbini u Poreznoj poručuju – nećete zamutiti vodu. Svi će morati doći s režijama.

Prijava prebivališta ili ugovor o najmu nije dovoljan dokaz da netko u stanu živi, već će se gledati i brojila i potrošnja. Njihova statistika kaže da ulove 60 do 70 posto lovaca u mutnom.

No, mi smo pitali poreznog savjetnika ima li Porezna uprava kapacitete da otkriju je li netko dostavio prave račune, pravu prijavu prebivališta?

Kaže, upravo je to problem. “Jer porezno tijelo u pravilu pokušava prebaciti teret dokazivanja na stranku. Jer nemaju dovoljno kapaciteta. Pa je tako jasno logika zakonodavca da prebaci teret na stranke, a ne svoje službenike, koji bi to trebali provjeravati u svojoj nadležnosti. Odnosno zamoliti MUP da obavi provjeru stvarnog prebivališta”, zaključuje Filković.

Ideja Ministarstva financija je da ako, na primjer, otac sinu daje prazan stan za život, na to ne plaća porez. A svima onima koji imaju kreativne ideje prevariti državu poručuju – neka probaju, piše Danas.hr.

Exit mobile version