PUNO VIŠE JE ŽENA

Sutra kreće isplata ”nacionalne mirovine”; HZMO objavio tko sve ima pravu na naknadu

Idi na originalni članak
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U prvoj isplati nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 3091 korisnik, a za što je osigurano oko 2.2 milijuna kuna iz državnog proračuna

Oglas

Sutra, u srijedu 17. veljače, počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za siječanj 2021. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama – navodi se u priopćenju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Ukupno podneseno 7.347 zahtjeva

Do 31. siječnja 2021. HZMO zaprimio je 6.822 zahtjeva, od čega je još u obradi 1.507 zahtjeva koje nije bilo moguće riješiti zbog nedostajućih podataka i nepotpunih zahtjeva (IBAN, odjava s osiguranja, i sl.). Ostali podnositelji zahtjeva nisu ostvarili pravo jer ne ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o nacionalnoj naknadi za starije osobe, poput duljine prebivališta u Hrvatskoj, iznosu prihoda po članu kućanstva i sl., navodi se u priopćenju. Najviše korisnika dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, Osječko-baranjske, Zagrebačke, Grada Zagreba i Koprivničko-križevačke županije.

Tko ima pravo na nacionalnu naknadu?

Zahtjev se može podnijeti bilo kada

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, a najranije od 1. siječnja 2021., ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani, piše u priopćenju medijima HZZO-a.

Exit mobile version