SVE UNUTAR „ZLATNOG SATA“ Od kraja kolovoza hitni helikopteri na Krku!

Idi na originalni članak

Ministarstvo zdravlja krajem kolovoza prvi put uspostavlja helikoptersku hitnu medicinsku pomoć koja će pokrivati cijelo područje hrvatske obale, s bazama u Splitu i na Krku.

Oglas

Kompletna letačka i medicinska ekipa bit će spremna za polazak tri minute nakon dojave, a dolet helikoptera bit će unutar 20 minuta do svake točke duž obale. To će omogućiti zbrinjavanje, u okviru tzv. “zlatnog sata”, za brojne unesrećene u prometu, ali i hitne pacijente sa srčanim ili moždanim udarom, kažu u Ministarstvu a prenosi Hina.

Riječ je o četveromjesečnom pilot-projektu s dva unajmljena helikoptera, specijalno opremljena za pružanje hitne pomoći, koji će stajati oko devet milijuna kuna.

Helikoptere, letačko osoblje, hangare i servisnu službu osigurat će talijanske tvrtke EliFriulia i Air Green, čija je zajednička ponuda odabrana na javnom natječaju. U Ministarstvu kažu da je odabrana ponuda bila 25 posto jeftinija od druge ponude, također talijanske tvrtke Elitaliana S.p.A.

Medicinsko osoblje – liječnika i medicinskog tehničara dat će Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

U projekt HHMS se krenulo zbog činjenice da Republika Hrvatska godinama koristi helikoptere MORH-a za odgođeni sanitetski prijevoz što ne predstavljala hitnu helikoptersku medicinsku pomoć jer se takva usluga nije niti mogla pružiti s vojnim helikopterima koji su proizvedeni za drugu namjenu. Do sad su imali su oko 500 intervencija godišnje. Nakon završetka pokusnog perioda, predložit će se model trajnog rješavanja helikopterske hitne pomoći i raspisivanja novog tendera.

“Namjera nam je da nakon ova četiri mjeseca vrlo brzo uspostavimo trajni model helikopterske pomoći kako bismo našem stanovništvu i turistima cijele godine osigurali kvalitetniju i dostupniju hitnu medicinsku pomoć. Istovremeno, trošak za takve intervencije bit će značajno manji nego je to danas trošak za intervencije helikoptera MORH-a čiji je sat leta iznimno skup”, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Exit mobile version