CRNE PROGNOZE

Turizam je petina hrvatskog BDP-a, a pitanje je hoće li biti sezone: ‘Cijene će se svakako sniziti…’

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/RiPortal

‘Izvjesno je da od ove turističke godine će biti malo i da možemo očekivati minimalne učinke’

Oglas

Pogledajte više u Videoprilogu:

Najave iz vrha Europske komisije iz kojih je jasno da bi europske granice mogle ostati zatvorene još mjesecima – mogle bi značiti i kolaps turizma koji u Hrvatskoj čini petinu BDP-a. Jedna od mogućnosti je sniziti cijene i, ako uopće i to bude moguće, privući domaće goste.

Turizam, o kojem Hrvatska financijski ovisi, ove godine, po svemu sudeći, možemo zaboraviti. “Bazirat ćemo se, ako trebamo, na domaće goste. To već i jesmo, ali situacija je takva da ne znam što očekivati. Smatram da će se cijene svakako sniziti i trebamo se prilagoditi tržištu”, kazao je vlasnik turističke agencije Josip Prskalo.

“HTZ i Ministarstvo turizma treba raspustiti”

Mogućnost snižavanja cijena jučer je za RTL komentirao predsjednik Hrvatske turističke zajednice. “Vjerujem da će naši hotelijeri, koji su iznimno uspješni u upravljanju velikim hotelskim sustavima, znati odgovoriti na sve izazove i ono što je važno – pružati vrijednost za novac”, kazao je Kristjan Staničić.

No ljudima iz struke njegov je optimizam zaškripio u ušima. “Jučer sam slušao našeg direktora turističke zajednice. To samo pojačava moje mišljenje da HTZ u ovom trenutku treba raspustiti i taj novac utrošiti na vinjete. Tako da, kad se otvore granice unutar EU, možemo ljudima pokloniti autoceste da dođu trošiti. Ja bih trenutno raspustio i Ministarstvo turizma”, kazao je predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić.

Minimalni učinci sezone

Loš turistički scenarij očekuju i u Udruženju putničkih agencija. “Vjerujem da će se cijene prilagoditi poziciji i uvjetima na tržištu. Iz svega onoga što epidemiolozi govore veoma je izvjesno da od ove turističke godine će biti malo i da možemo očekivati minimalne učinke”, rekao je predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba.

Gradovi će još mjesecima čekati da im dođu turisti, jer kada sve ovo i prođe , ljudima će trebati vremena da se uvjere kako su i van svog doma sigurni.

Vijesti.hr
Exit mobile version