TVRTKA NA KUKULJANOVU, RAČUN U BOCVANI?! Tko su hrvatski građani u aferi Panama Papers?

Idi na originalni članak

Tri posrednika, 19 imena i 22 adrese u Hrvatskoj otkriveni su sinoć u ‘Dokumentima iz Paname’

Oglas

Od otkrivenih 19 imena hrvatskih građana u Panama Papers, na prvi pogled nema niti jedne javnosti poznate osobe.

Ne piše kakvim se točno poslovima navedene osobe bave, ali se pretpostavlja da je među njima bivši glasnogovornik jedne globalne korporacije, nekadašnji suradnik prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka i aktualni direktor poznatog zagrebačkog hotela.

Nekoliko pokušaja da povežemo ime sa likom i djelom prošlo je bezuspješno.

Iz Splita smo krenuli tražiti još jednu osobu s liste – Zlatka Garca. Umjesto u Panami ili na Djevičanskim otocima, Garac je jedan od svoja tri računa prijavio u Kaštel Lukšićima.

Iako je adresa u Kaštel Lukšiću navedena u Panamskim dokumentima, nismo našli niti tvrtku, niti vlasnika.

U Rijeci su prijavljeni Gordan i Sanja Bubek. Imaju svaki po dva računa u Bocvani i na Filipinima, a potpisani su i pod hrvatsku tvrtku Phoenix Trade koju smo pronašli u blizini Rijeke.

Zgrada se nalazi u industrijskoj zoni na Kukuljanovu, ali djelatnici koje smo tamo sreli rade za druge tvrtke koje su, kažu, prostor unajmile od Bubekovih.

To što netko ima offshore račun, samo po sebi, nije protuzakonito. Osim, ako se novac iz Hrvatske prelijevao na te račune i tako se prikrivao porez.

“To samo znači da neki hrvatski državljani imaju nekakvu imovinu u nekim kompanijama izvan Hrvatske. A sada je samo na državnoj upravi i nadalje da vide porijeklo kako su kompanije financirane i čime se one točno bave”, rekao je Marko Rakar.

Država je već reagirala. Tvrde da kreću u akciju. “Hrvatske službe zatražile su određene podatke i informacije od srodnih inozemnih službi koje bi mogle pomoći u utvrđivanju mogućih protupravnih ponašanja domaćih pravnih i fizičkih osoba koje se spominju u slučaju ‘Panama papers'”, priopćeno je iz Ministarstva financija.

Sva imena koja se spominju trebalo bi detaljno provjeriti Ministarstvo financija, odnosno Porezni USKOK.

Exit mobile version