NAJNOVIJI PODACI

U HRVATSKOJ 1096 NOVOZARAŽENIH: U Zagrebu 387; Na odjelu Klinike za tumore zaraženi sestre, pacijenti, kirurzi…

Idi na originalni članak
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U Hrvatskoj je jučer zabilježen rekordan broj novozaraženih – 1131

Oglas

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

U Hrvatskoj 1096 slučajeva, preminulo 10 ljudi

10:10 U posljednja 24 sata zabilježeno je 1096 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4844
Među njima je 530 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata.

Preminulo je 10 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 24761 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 355 preminulo, ukupno se oporavilo 19562 osoba od toga 475 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 20389 osoba.

Do danas je ukupno testirano 392 052 osoba, od toga 6980 u posljednja 24 sata.

10:00 U  Požeško-slavonskoj 12 novih zaraženih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 93 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 82 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 349 osoba, a ukupno je testirano 10671 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 99 uzoraka, od kojih je 12 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Vukovarsko-srijemska: 31 novi slučaj

9:40 U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 31 nova pozitivna osoba na COVID-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 2 iz Cerne, 2 iz Ivankova, 2 iz Novih Jankovaca, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Otoka, 1 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Iloka, 1 iz Štitara, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Pačetina, 1 iz Bršadina, 1 iz Babine Grede, 1 iz Antina, 1 iz Nuštra i 1 iz Privlake). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1216, od kojih je 1018 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.  U protekla 24 sata testirano je 165 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 14235.  U samoizolaciji na području županije su 904 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika i 12 medicinskih sestara/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (6 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 5 nastavnika i 17 učenika. U samoizolaciji se nalazi 17 nastavnika i 269 učenika.

U KKŽ sedam novih slučajeva

9:20 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 na području županije iz opće populacije potvrđeno sedam novih slučaja bolesti covid-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 69 slučaja, tri osobe su oporavljene od bolesti covid-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba.

Primorsko-goranska – 31 novozaraženi

9:15 Prema danas pristiglim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, evidentiran je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 10 je osoba ozdravilo.

Trenutno su u Primorsko-goranskoj županiji 153 aktivna slučaja bolesti covid-19, a 535 osoba je u samoizolaciji. U protekla 24 sata testirano je 469 osoba.

U Karlovačkoj 14 novih slučajeva

9: 10 U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, tri muškarca i jedanaest žena. Od ukupno oboljelih osoba njih pet korisnici su domova za starije i nemoćne osobe. Od ostalih devet osoba, šest osoba ima prebivalište na području Grada Karlovca i po jedna osoba iz Draganića, Kamanja i Tounja.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 624 osobe. U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 38 pacijenata od čega su dva na respiratoru, tri su novoprimljena i 10 su asimpomatski iz Doma umirovljenika.

U Sisačko-moslavačkoj 27 novih slučajeva

900 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je dvadeset i sedam novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o jedanaest osoba s područja grada Kutine, pet osoba s područja grada Siska, četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja grada Gline, te jednoj osobi s područja općine Lekenik, priopćio je županijski stožer.

U Zagrebu 387 novih slučajeva

8:24 U protekla 24 sata u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 1385 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 387 slučajeva novooboljelih osoba.

Posljedično tome, 1040 osoba izrečena je mjera samoizolacije. 121 novooboljela osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, 167 osoba su kontakti COVID + osoba, kod četiri je osobe moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a četiri su osobe stigle iz BiH, Češke i Austrije. Kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom izlazaka, kod dvije je moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod četiri je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije. Kod pet je osoba moguća izloženost tijekom korištenja godišnjeg odmora na obali, a kod četiri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti. Obrada za 74 osobe je još u tijeku. Od navedenih osoba, šest je zdravstvenih djelatnika. U posljednja 24 sata zaprimili smo obavijest iz domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba o jednom pozitivnom korisniku, jednom nezdravstvenom djelatniku i jednoj zdravstvenoj djelatnici iz ustanove za njegu u kući. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod pet učenika i dva učitelja osnovnih škola te 16 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 246 učenika i četiri učitelja osnovnih te 357 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 29 osoba.
Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 1399 aktivnih slučajeva, a 6233 osobe se nalaze u samoizolaciji.

Pozitivne sestre, kirurzi i pomoćno osoblje Klinike za tumore

8:00 Kako N1 neslužbeno doznaje, na koronavirus su pozitivne sestre i nekoliko kirurga. Pozitivna je i većina pomoćnog osoblja klinike, kao i svi pacijenti na Odjelu kirurgije. Radi se o teškim onkološkim bolesnicima.

Od osam kirurga s Odjela za kirurgiju Klinike za tumore, petoro je pozitivno na covid-19, 2 su bolesna, a 3 asimptomatska. Ravnatelj KBC Sestara Milosrdnica  Mairo Zovak,  potvrdio je za 24 sata da je  pozitivno je pet sestara, i pet kirurga te 10 pacijenata. “Svi su izolirani i klinička slika im je dobra”. rekao je.

Maske i na otvorenom ako nema distance

23:00 U subotu se u Zagrebu uvode nove epidemiološke mjere, među kojima je i obvezno nošenje maski na otvorenim prostorima gdje nije moguća distanca od najmanje dva metra te se, među ostalim, zabranjuju posjeti domovima za starije, izvijestila je u petak navečer gradska uprava.

Belgija potpuno zatvara barove

 22:00 Barovi i restorani zatvorit će se u ponedjeljak u Belgiji na četiri tjedna kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, rekao je za mrežu RTBF potpredsjednik vlade Georges Gilkinet nakon krizne sjednice kabineta.

Dosad barovi nisu radili samo u briselskoj regiji i ta mjera ostaje na snazi do početka studenog. Proširena je na teritorij čitave zemlje i odnosi se i na restorane. Ministar je rekao da se odlukom o zatvaranju tih mjesta koje su stručnjaci ocijenili “najvećim širiteljima” virusa, želi “apsolutno” spriječiti nova karantena nakon one proljetos.

No, dodao je, “situacija je teška u zdravstvenom pogledu”, “moramo spriječiti preopterećenje našeg zdravstvenog sustava”.  Naše bolnice su pune”, istaknuo je ministar za mobilnost.

“Brojevi su visoki kao i u ožujku kada smo donijeli odluku o karanteni, a to želimo spriječiti po svaku cijenu”. Belgijska vlada odlučila je i uvesti policijski sat od ponoći do 5 ujutro, koji će trajati sljedećih mjesec dana.

Belgija koja ima 11,5 milijuna stanovnika, ima ukupno 191.959 zaraženih koronavirusom i 10.327 umrlih, što je svrstava među europske zemlje najpogođenije pandemijom. Broj hospitalizacija se naglo povećao zadnjih dana, što je posljedica znatnog porasta infekcija od rujna, posebice u Bruxellesu i u frankofonim pokrajinama.

WHO: bolnice u Europi uskoro bi mogle dosegnuti maksimalne kapacitete

21:23 Rastući broj slučajeva koronavirusa u Europi uskoro bi mogao dovesti mnoge bolnice do limita, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Prošli tjedan broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u Europi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom valu u ožujku, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi. Ali broj umrlih od covida-19 bio je daleko ispod razina iz ožujka, rekao je on.

Ipak, Tedros je upozorio da se “broj hospitalizacija povećava, a u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko tjedana popuniti kapacitete na intenzivnoj skrbi”. Taj trend brine WHO jer će sezona gripe na sjevernoj polutci također povećati potrebu za bolničkim krevetima. Tedros je rekao da bi zemlje trebale prihvatiti jedinstveni pristup covidu i gripi, budući da se obje bolesti mogu pobijediti istom strategijom – distancom, čistim rukama, maskama i dobro prozračenim prostorima. Budući da u nekim zemljama nema dovoljno cjepiva protiv gripe, WHO preporuča da prioritet imaju zdravstveni radnici i starije osobe.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Exit mobile version