TELEMEDICINA

U Hrvatskoj otvorena prva virtualna antistres ambulanta, evo kako će funkcionirati!

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

U Hrvatskoj je danas započela s radom prva javnozdravstvena virtualna antistres ambulanta, koja će nuditi grupne psihoterapijske tretmane putem video-platforme. Ova inovacija predstavljena je na zdravstvenom kongresu održanom u Novalji, a ključna svrha joj je pružanje sigurnog prostora za komunikaciju između pacijenata i liječnika.

Oglas

Virtualna ambulanta će biti dostupna putem Healthnet mreže, koja je osmišljena za prijenos zdravstvenih podataka među različitim zdravstvenim ustanovama. Inicijativa je pokrenuta kao odgovor na povećanu potražnju za telepsihijatrijskim uslugama tijekom pandemije COVID-19.

Prema riječima Rikarda Protrke, pomoćnika ravnateljice za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, pacijenti će moći pristupiti virtualnoj ambulanti iz udobnosti svojih domova, no ne mogu se samoinicijativno povezivati. Kako bi sudjelovali, moraju fizički doći u Kliniku za psihijatriju na Vrapču i potpisati pristanak. Nakon toga će im medicinsko osoblje poslati poveznicu putem elektroničke pošte.

Ambulanta će pružati grupnu terapiju, a pacijenti će sudjelovati s punim imenom i prezimenom, bez kontrole nad kamerom i mikrofonom. Kako bi se osigurao red, liječnik će imati mogućnost isključiti pacijente koji ometaju terapiju.

Protrka je istaknuo da će se u početku fokusirati na psihijatriju, no planira se proširenje na ostale medicinske specijalnosti poput endokrinologije. Ovaj oblik telemedicine omogućava bolje povezivanje s pacijentima u ruralnim područjima i na otocima, olakšavajući pristup stručnim savjetima bez potrebe za putovanjem.

Kongres održan od 4. do 6. listopada okupio je stručnjake iz raznih zdravstvenih sektora, a podržali su ga Ministarstvo zdravstva, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i druge relevantne institucije.

Exit mobile version