U HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog vodila se rasprava o mogućem skorom popuštanju epidemioloških mjera, kao i o tome treba li ih najprije popustiti u školama, ugostiteljstvu ili sportu.
Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš smatra da kao što mjere treba postupno uvoditi, tako ih treba postupno i popuštati, ne zna koje će biti prvo popuštanje, o tome se još pomno promišlja. Što se tiče mjera, rekla je da je teško udovoljiti svima, ali da je na prvom mjestu javnozdravstveni interes. Dodala je da se što više trebaju očuvati ekonomske aktivnosti, obrazovanje, ali i javnozdravstveni interes očuvanja zdravstvenog sustava mora očuvati svoje kapacitete i pružiti zdravstvenu uslugu svima koji je trebaju, onda kada je trebaju, prenosi Net.hr
Ugostitelj Dražen Biljan smatra da sve sektore u ugostiteljstvu treba izjednačiti, ali “kava za van su mrvice za njihovo preživljavanje”. Tražili su mogućnost dostave, ali to je manje od tri posto prihoda, što im neće pomoći gotovo ni u čemu. Govorio je o posljedicama “lockdowna”, kaže da su ugostitelji na podu i nemaju nikoga da ih podigne i pomogne.
Na pitanje koliko dugo kafići mogu izdržati sadašnje mjere, Biljan kaže da su oni gotovi, žele što prije početi raditi. Po službenim podacima, 1098 je zatvoreno od početka pandemije. Čeka ih, rekao je, dugotrajan povratak gostiju. Skeptični su i smatraju da će proći mnogo vremena da se vrate. Sve ugostitelje treba, rekao je Biljan, otvoriti u isto vrijeme, nije ih dobro dijeliti.
“Maksimalno smo poštivali mjere dogovorene sa Stožerom. Smatram da je velika većina ugostiteljskih objekata sigurno mjesto za goste. Tu smo da maksimalno poštujemo mjere, u dogovoru sa Stožerom. Spremni smo početi raditi čim prije, ljudi su na izmaku snaga, računi su prazni, svakim danom se zatvaraju lokali i mi razmišljamo i o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju u istom danu”, rekao je.