DO BOŽIĆA JE JOŠ PUNO, ALI....

Već su poznati iznosi božićnica: Evo koliko će dobiti zaposleni u državnim firmama

Idi na originalni članak
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Neki daju isto kao i prošle godine, drugi su povećali, a treći tek trebaju odlučiti s koliko eura će nagraditi svoje zaposlenike za vrijeme božićnih blagdana

Oglas

Ljeto se nekima čini kao da je tek završilo, a ni blagdan Svi sveti još nije “stigao”, no Danas.hr je odlučio provjeriti zna li se kakva će božićnica u prosincu dočekati radnike državnih tvrtki.

Kontaktirali su njih nekoliko, i čak se i iznenadili da neki već sada znaju koliko će ona iznositi.

Pa koliko će široke ruke biti državne firme? Iz Hrvatskih cesta odgovorili su sljedeće:

“Sukladno odredbama Kolektivnog ugovora prigodna nagrada povodom božićnih blagdana iznosi 150,00 eura, jednako kao i prošle godine”, poručuju iz HC-a pa dodaju:

“Ukupni iznos isplate ovisi o broju zaposlenika u mjesecu isplate. Trenutni broj zaposlenika je 483”, zaključili su u odgovoru.

HP i HNB još ne znaju, a HAC daje isto kao i lani

Iz Hrvatske pošte ljubazno su odgovorili da u ovom trenutku još nije donesena odluka o isplati božićnice, ali se očekuje kroz naredne tjedne. Iz Hrvatske narodne banke kratko su nam rekli da je upit zaprimljen te upućen u proceduru.

Hrvatske autoceste prošle su godine prvo odgovorile da će božićnica za njihove zaposlenike iznositi 132,72 eura, ali su u međuvremenu zbog prijedloga sindikata povećali tu božićnicu na 200 eura. Tako će ostati i ove godine:

“Božićnica je propisana odredbom članka 76. Kolektivnog ugovora i iznosi 200 eura. Bit će isplaćena za 2703 radnika.”

Iz Croatia Airlinesa još nisu definirali koliko će ona iznositi, ali da je ista predviđena kolektivnim ugovorom.

Jedna tvrtka povećala božićnicu

No ima i onih koji su povećali božićnicu pa će tako njihovi radnici dobiti 30 eura više nego li rani. Riječ je o HŽ Infrastrukturi.

“Božićnica se isplaćuje svim radnicima, te će za 2024. godinu iznositi 250 eura po radniku. Ukupan predviđeni iznos za božićnice je 1,33 milijuna eura”, poručili su za Danas.hr.

Upitali su i INA-u koja je u djelomičnom vlasništvu države.

“Svojim radnicima INA i ove godine isplaćuje naknade i potpore utvrđene važećim Kolektivnim ugovorom: prigodnu nagradu za Božić, tzv. božićnicu, u iznosu od 331,81 eura neto te dar za djecu u visini od 132,72 eura neto po djetetu. Isplatom božićnice obuhvaćeni su svi radnici u društvima INA Grupe, odnosno više od 8500 radnika”, poručili su.

Dodaju da uz navedeno, “radnicima većine društava INA Grupe početkom prošle godine, uslijed inflatornih pritisaka, iznosi godišnjih bonusa ugrađeni su u fiksna mjesečna primanja koja su porasla svim zaposlenima, a pritom je zadržan i kvartalni bonus koji se radnicima isplaćuje ovisno o ostvarenju poslovnih rezultata i individualnom doprinosu.”

BOŽIĆNICE U DRŽAVNIM TVRTKAMA U 2024.

Hrvatske ceste: 150 eura
Hrvatske autoceste: 250 eura
HŽ Infrastruktura: 250 eura
INA: 331,81 eura

Exit mobile version