AFERA AGROKOR – KRENULA UHIĆENJA?: Policija ušla u Kulmerove dvore te u kuću Ivana Crnjca i Ljerke Puljić

Idi na originalni članak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Rano jutros krenula je Akcija Agrokor, a do sada je policija uhitila bivšeg glavnog financijaša Agrokora Ivana Crnjca, bivšeg člana nadzornog odbora Tomislava Lučića te nekadašnju članicu Nadzornog odbora Agrokora Ljerku Puljić i Mislav Galić.

Oglas

Prema neslužbenim informacijama u istrazi sudjeluje oko 300 policajaca koji istražuju na čak 60-ak lokacija.

Ključni događaji

11:29 Priveden Damir Kuštrak
11:25 Prodanović: ‘Na vrijeme ćete doznati gdje je Ivica Todorić’
11:07 Policija i kod Marijana Alagušića
10:32 Pavasović Visković o uhićenju Ivana Crnjca
10:23 Uhićena i Ljerka Puljić
10:20 Uhićena Piruška Canjuga
10:15 Priveden bivši član nadzornog odbora Agrokora Tomislav Lučić
10:08 Prioćenje Ministarstva unutarnjih poslova o akciji Agrokor
10:06 Priopćenje DORH-a o akciji Agrokor
09:32 Antin odvjetnik potvrdio da nije u Hrvatskoj te da je prije više od mjesec dana prijavio prebivalište u Londonu

Mislav Galić u policijskom vozilu priveden u policisku postaju Oranice.
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

11:29
Priveden Damir Kuštrak

Priveden i Damir Kuštrak, bivši član Nadzornog odbora

11:25
Prodanović: ‘Na vrijeme ćete doznati gdje je Ivica Todorić’

Todorićev odvjetnik Čedo Prodanović izišao je iz Kulmerovih dvora te kratko izjavio da je pretraga počela i da će dugo trajati. Na upit gdje mu je klijent kratko je zašutio pa rekao – “doznat ćete na vrijeme”.

11:07
Policija i kod Marijana Alagušića

Policija pretresa i dom Marijana Alagušića, bivšeg savjetnika u Agrokoru i člana Nadzornog odbora Tiska.

10:32
Pavasović Visković o uhićenju Ivana Crnjca

Nakon uhićenja Ivana Crnjca, njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković komentirao je uhićenje:

10:23
Uhićena i Ljerka Puljić

Policija je uhitila i Ljerku Puljić, članicu Nadzornog odbora Agrokora, a
policija pretresa i njenu kuću na Rabu. Fotografije policije i istražitelja u kući Canjuge na Tuškancu pogledajte ovdje.

10:20
Uhićena Piruška Canjuga

Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo potvrdio je da je i njegova klijentica uhićena.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

10:15
Priveden bivši član nadzornog odbora Agrokora Tomislav Lučić

Priveden je Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora. Lučić je fotografiran kako odlazi iz stana u pratnji policije, a fotografije pogledajte ovdje.

10:08
Prioćenje Ministarstva unutarnjih poslova o akciji Agrokor

Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je priopćenje:

Policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide. Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija”.

10:06
Priopćenje DORH-a o akciji Agrokor

Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja. (16. 10. 2017.)

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama.

09:32
Antin odvjetnik potvrdio da nije u Hrvatskoj te da je prije više od mjesec dana prijavio prebivalište u Londonu

Oglasio se Rajko Čogurić, odvjetnik Ante Todorića: “Vrše se pretrage domova i prostorija, gore je već moj kolega Fran Olujić, to je sve što mogu reći. Ovo je politička deklaracija, a ne pravni akt’, kazao je Čogurić, piše Jutarnji list.

No, naglasio je kako Ante Todorić nije u Hrvatskoj te da se on prije mjesec i više dana odjavio i prijavio prebivalište na londonskoj adresi, ali da nije u bijegu.

“Kada dobije formalni poziv odazvat će se pravosudnim tijelima”, poručio Čogurić.

09:26
Todorić se oglasio na blogu: ‘Da su mi pronašli i jedan euro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru’

Nedugo nakon što je policija upala u Kulmerove dvore i započela masovne pretrese diljem Zagreba Ivica Todorić reagirao je na blogu objavivši da je riječ o ‘političkom procesu i agresiji protiv njega i drugih ljudi koji nisu krivi’.

“Da su mi pronašli i jedan euro otuđenog i pronevjerenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Riječ je o političkom procesu. Nisam spreman gledati i čekati da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti”, napisao je između ostalog.

09:16
Završen pretres kuće: Crnjac lišen slobode i policija ga vodi u državno odvjetništvo

Pretres kuće Ivana Crnjca je završen, te kako je otkrio njegov odvjetnik Pavasović Crnjac je lišen slobode i policija ga vozi u državno odvjetništvo.

16.10.2017., Zagreb – Policija i istrazitelji usli su u kucu Ivana Crnjca na Sestinskom vrhu koji je bivsi clan Agrokorove uprave i bivsi izvrsni potpredsjednik za financije, strategiju i trziste kapitala. Ivan Crnjac i Ljubo Pavaosvic Viskovic ispred zgrade. Ivan Crnjac je u automobilu istrazitelja odvezen. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Kako je izgledalo privođenje Ivana Crnjca pogledajte u videu.

09:12
Zašto je Ivan Crnjac tako bitan: spekukulira se kao potencijalni pokajnik

Ivan Crnjac za cijeli ovaj slučaj izuzetno je bitan, jer se spekulira kako bi on mogao biti pokajnik koji će se okrenuti protiv Todorića i svih potencijalnih optuženika.

I sam Ivica Todorić u svom blogu okrenuo se protiv njega. Ivan Crnjac potpisivao je sve financijske dokumente u Agrokoru i bio je zadužen za mnoge stvari a njegov potpiso nosio veliku odgovornost. Crnjac je jedna od rijetkih osoba koja uključena u ovu priču, a koja je u Hrvatskoj-

08:59
Akcijom je obuhvaćeno je 15-ak ljudi:

Policija i Državno odvjetništvo u ponedjeljak ujutro nisu željeli davati službene informacije o istrazi koja je počela ulaskom policijskih istražitelja u Kulmerove dvore, no prema prvim neslužbenim informacijama, osim osnivača Agrokora Ivice Todorića koji navodno nije u Hrvatskoj, akcijom su obuhvaćene osobe koje su bile članovi uprave Agrokora prije nego što je tvrtku preuzela privremena uprava.

Policija je u dom obitelji Todorić došla nešto prije 6 sati, kako su Vijesti. hr prve izvjestile, a potom su krenuli i u pretrese kuće bivšeg glavnog financijaša Agrokora Ivana Crnjca, izvršne dopredsjednice Agrokora Ljerke Puljić te Piruške Canjuge. Policija je, kako se doznaje, došla i na vrata Damira Kuštraka koji navodno nije bio na svojoj adresi.

Nakon pretresa očekuju se uhićenja pa ispitivanja u državnom odvjetništvu

“Tijekom dana znati ćemo što mu se stavlja na teret”, kazao je odvjetnik, dodajući kako očekuje da će nakon pretresa i oduzimanja dokumenata Crnjac biti uhićen, predan pritvorskom nadzorniku, a potom i ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) koje vodi slučaj.

No, u ponedjeljak ujutro glasnogovornica zagrebačkog ŽDO-a Dunja Pavliček, kao ni glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin nisu htjele davati nikakve konkretne informacije.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je, pak, da policija u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide.

“Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno. S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija”, kažu u policiji.

Akcijom je obuhvaćeno je 15-ak ljudi, za početak je 30 svjedoka uključeno pa se očekuje da će ZDO tražiti istražne zatvore zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. 30 svjedoka je prva brojka sa izvida, a očekuje se proširenje.

08:55
Sloković napustila Kulmerovne dvore: Pavasović Visković došao kod Crnjca

Odvjetnica Jadranka Sloković u taksiju je napustila Kulmerove dvore, a Čedo Prodanović je ostao. U vilu Ivana Crnjca ušao je njegov drugi odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. Još jednom je potvrđeno da je Crnjac u svom domu.

08:39
Policija i kod dugogodišnjeg menadžera Agrokora Damira Kuštraka

Policija je došla i na vrata Damira Kuštraka, dugogodišnjeg menadžera Agrokora, ali ga nije pronašla na toj adresi.

08:16

Policija navodno i u domu Piruške Canjuge, bivše članice Uprave Agrokora

Policija je navodno došla i u dom bivše članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge te je navodno u tijeku pretres njezina doma, javlja Jutarnji list. Kako su Vijesti.hr već pisale Piruška Canjuga je ovih dana angažirala i odvjetnika Antu Nobila.

07:54
Policija kuca susjedima Ivana Crnjca: još nije uhićen

Policija je i dalje u stanu Ivana Crnjca te još nije uhićen. No, dvojica policajca izašla su ih njegova doma te počela kucati susjedima na vrata u potrazi za svjedocima.

07:25
U Kulmerove dvore stigao i odvjetnik Nikola Mandić

U Kulmerove dvore stigao je i odvjetnik Nikola Mandić, koji zastupa Ivu Balent. Naime, odvjetnik mora biti nazočan pretresu doma osumnjičene osobe. Ubrzo nakon dolaska stigli su i odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

07:22
Policija ušla i u kuću Ljerke Puljić

Policija je došla i u kuću izvršne dopredsjednice Agrokora Ljerke Puljić, riječ je o jednoj od najmoćnijih hrvatskih menadžerica, piše Jutarnji list. Puljić je dočekala policijce i pustila ih u kuću.

07:13
Je li policija iz Kulmerovih dvora iznijela prve dokazne materijale

Još jedno vozilo nedavno je ušlo u Kulmerove dvore i u ovim trenucima vozilo je izašlo te se smatra da je to početak uzimanja prvih dokaznih materijala koje su pronađene u Kulmerovih dvorima.

07:11
Prema zadnjim informacijama Crnjc u svojoj kući, ali još nije izveden

Prije sat vremena pet policijaca ušlo je u kuću Ivice Crnjca i prema zadnjim informacijama Crnjac se nalazi u svojoj kući u Šestinskom vrhu 42. No, Crnjac još nije izveden.
07:07
Ni policija ne zna gdje je Ivica Todorić: pretres će trajati cijeli dan

Već sat vremena i deset minuta traje pretres Kulmerovih dvora kao što su Vijesti.hr prve i objavile. Tri policijska vozila i veći broj osobnih vozila ušao je u Kulmerove dvore, a trenutačno jedno vozilo stoji ispred kuće te četiri policajca stoje na ulazu. Ne zna se jesu li nikoga pronašli u kući. Ne zna se već nekoliko tjedana gdje se nalazi Ivica Todorić, spominjalo se da je u Londonu i da surađuje s odvjetničkom kućom koja se bavi arbitažnim sporazumima. Spominjalo se da je i u Beču i Beogradu. Tako da u ovom trenutku ni policija ne zna gdje je Ivica Todorić. Trenutačno traje pretres i do sada policija još nije iznijela nikakvu dokumentaciju. No, pretpostavlja se da će pretres trajati dugo vremena.

07:00

Policija je također istovremeno ušla i u kuću Ivice Crnjca na Šestinskom vrhu, bivšeg formalno glavnog financijaša Agrokora. Policijski kombi je ispred vile Crnjca. U kuću je ušlo nekoliko policajaca. Crnjac je dugogodišnji prijatelj Ivice Todorića, godinama je bio u vodstvu koncerna glavni finacijaš.

Kao što je već poznato Državno odvjetništvo mjesecima provodi izvide te su angažirani policija, Porezna uprava i Porezni USKOK.

06:56
Policija je danas u pet minuta do 6 sati ujutro ušla u Kulmerove dvore, rezidenciju Ivice Todorića!

Policija je danas u pet minuta do 6 sati ujutro ušla u Kulmerove dvore, rezidenciju Ivice Todorića! Kako prvi doznaju Vijesti.hr policijska vozila (tri kombija i nekoliko osobnih vozila) ušla su u Kulmerove dvore, a jedno vozilo stoji ispred ograde.

 

Exit mobile version