ČEMU SLUŽI NOVA OSOBNA? Možemo li registrirati vozilo bez šaltera i javnih bilježnika kao što su nam obećali?

Idi na originalni članak

Odlučili smo testirati sustav upravo na prijenosu vlasništva jednog motocikla. Eksperiment je proveo RTL-ov reporter, a vjerojatno već slutite kako je završio

Oglas

Motor – prodavač i kupac. Alen i Marko žele napraviti ugovor o prodaji motora. Po zakonu – za to im ne treba javni bilježnik – jer obojica imaju nove pametne osobne iskaznice s elektroničkim potpisom.

“Ovo je čitač kartica isti kao za internetsko bankarstvo, koje koristimo, moja osobna iskaznica, odlazimo na tools, certificates i onda na digitalno potpisivanje”, objašnjava Marko Emer.

Koji klik kasnije – ugovor je gotov. Jedino što kupac još treba je – otići u policijsku stanicu i potvrditi kupovinu. No osim što je protegnuo noge i izgubio pola sata na šalteru – Alen nije obavio ništa.

“Pa dogodilo se to da mi je referentica na šalteru rekla da taj ugovor nije pravovaljan i da bez obzira što je potpisan s naprednim elektroničkim potpisima s obje strane i dalje mora biti ovjeren kod javnog bilježnika, a u slučaju da se radi o nekom većem vozilu onda se radi ovjera na poreznoj upravi. Rekla je da oni to tako zahtijevaju i da ovo nije pravovaljani ugovor”, kaže Alen David Jeđud.

I to je moguće – ugovor ne vrijedi – iako je sve po zakonu.

“Prema pozitivnim hrvatskim zakonima, zakonu o elektroničkom potpisu i zakonom o elektroničkoj ispravi omogućeno je da se ugovor potpiše novom osobnom iskaznicom potpuno elektroničkim putem”, govori Marko.

Tako nepunu godinu od uvođenja novih osobnih iskaznica s čipom jedna od najbitnijih funkcija na njoj – ne radi, građani ni ne znaju da ona postoji, a za državu očito – uopće ne vrijedi.

Nova osobna iskaznica na sebi sadržava napredni elektronički potpis koji zamjenjuje vlastoručni. Za njegovo korištenje potrebna je aplikacija i čitač kartica koji dođe 30 kuna. Međutim, tu opciju ne koristi nitko uključujući i državu koja je i dalje vjerna – papiru.

A upravo je nova pametna osobna bila najavljivana kao nešto što će skraiti šetanje građana od šaltera do šaltera. Uz to, korištenjem elektroničkog potpisa ne morate odlaziti do javnih bilježnika i trošiti novac dokazujući da ste vi – doista vi.

“Ta treća strana koja garantira identitet potpisnika zapravo je izdavatelj certifikata. To je u ovom našem slučaju Agencija za komercijalnu djelatnost koja je ugradila elektronički potpis u naše osobne iskaznice”, kaže Marko.

No toj inovaciji na put je stala – birokracija i neusklađenost čak tri ministarstva.

U ministarstvu uprave kažu kako sustav ne funkcionira zato što baze još nisu objedinjene pa tako MUP radi samo na tome da izdaje nove pametne iskaznice, dok je potpis pod ingerencijom ministarstva gospodarstva.

Kada će sustav proraditi još se ne zna. Dok se problem ne riješi građani s novim osobnima mogu pristupiti samo sustavu e građani. A za ugovore poput prodaje auta i dalje će morati šetati do porezne i neizbježnog – javnog bilježnika.
Andrej Dimitrijević

Exit mobile version