Dalija Orešković obrušila se na predsjednicu: ‘Grabar-Kitarović je zaštitno lice korupcije u Hrvatskoj’

Idi na originalni članak

Orešković je govorila o svojoj kampanji te još jednom ponovila da je predsjednica plagirala dijelove njezina programa

Oglas
Više o tome pogledajte u videoprilogu:

Kazala je kako u kampanju ulazi s istom imovinom kakvu je imala kao predsjednica Povjerenstva, osim što je automobil Citroën zamijenila Suzuki Vitarom.

Na pitanje koliko je spremna uložiti u kampanju, Orešković kaže da njezina kampanja neće biti velika, ali u početku planira uložiti oko 30.000 kuna.

“Neću se reklamirati na jumbo-plakatima, ja imam sadržaj. Većinu novca ću potrošiti na obilazak terena i susret s građanima s kojima ću razgovarati o svom programu i konkretnim rješenjima koja imam i koja će poboljšati njihov život”, kazala je.

Na pitanje je li financiranje političke kampanje sada  dobro uređeno Orešković misli da su postojeća pravila finaciranja predsjedničkih kampanja u redu, ali ističe kako najveće šanse imaju oni kandidati iza kojih stoji velika financijska mašinerija, bilo da se radi o najjačim političkim strankama ili nekim drugim interesima.

“Sve ono što takvim kandidatima pomaže da lakše osvoje vlast kasnije, kada stupe na dužnost, ide kontra interesa građana. Kandidati velikih političkih stranaka na funkciji predsjednika prije svega uvijek će osluškivati potrebe svoga stranačkog šefa. Kolindin skup na kojem je predstavila svoj program je najbolji primjer toga. To su platili porezni obveznici. Dvorana je bila puna dužnosnika koji su protratili cijelo prijepodne, a crnim limuzinama su se dovezli na politički skup”, kazala je Orešković.

U Stožeru Miroslava Škore kažu da zakon ide na ruku velikim strankama jer te donacije građana otežava i sam zakon i komplicira na sve moguće načine – donator mora potpisati potvrdu, nema plaćanja internetom ni karticom.

“Mislim da nije u tome problem, nego što građani nemaju financijska sredstva da bi donirali jednoj kampanji. Moj otac je sav ponosan rekao da će on uplatiti 500 kuna, a ja sam se toplo nasmijala. Za njega kao umirovljenika 500 kuna je strahovito puno, a to je zapravo nedovoljno da pokrije troškove poštarine da ja primjerke svog programa pošaljem članstvu”, kazala je Orešković.

Škoro predlaže da se ispita podrijetlo imovine kod svih državnih dužnosnika, a Orešković poručuje da je takva inicijativa puka demagogija.

“U interesu HDZ-a i SDP-a je da stave svoju šapu na tijelo kao što je Povjerenstvo koje treba služiti kao detektor korupcijskih rizika. Pa su povodom podnesene ustavne tužbe uspjeli Povjerenstvu ukinuti one ovlasti kojima je utvrđivalo nesrazmjer između prihoda i rashoda. To se nije prebacilo nikamo, ostalo je u zraku. Sada smo nakon toliko godina puno pametniji pa imamo nekoliko političkih opcija koje zagovoraju donošenje Zakona o utvrđivanju podrijetla imovine. To je puka demagogija. Mi trebamo jačati Poreznu upravu i sustav kontrole koji vrijedi za sve građane, a što se tiče kontrole političara, to bi trebalo raditi jedno suvislo, osmišljeno, antikorupcijsko tijelo”.

Aktualnu predsjednicu optužila je da je preuzela njezin program i istaknula je kako je ona jedini kandidat čiji je program jedini objavljen u javnosti i koji je pisan na temelju mog stručnog znanja, moje profesije, moje borbe za malog čovjeka, za vladavinu prava i pravnu državu i na temelju iskustva koje imam u praksi. Ja sam jedini kandidat koji govori o antikorupciji, a da sam zapravo radila u tom segmentu i imala određene rezultate”, ističe Orešković.

Svoje gostovanje u Direktu Dalija Orešković je zaključila teškim optužbama na račun aktualne predsjednice.

“Kolinda Grabar Kitarović je zaštitno lice i promotor korupcije u Hrvatskoj!”

Vijesti.hr

Exit mobile version