DAN PREVRNUTIH KAMIONA: Marčana bura s udarima i do 190 kilometara na sat „prepolovila“ Hrvatsku

Idi na originalni članak
Prevrnuti kamion na Jadranskoj magistrali kod Senja (Foto: Riječanin)

Zbog vremena u Hrvatskoj potpuni prometni kaos. Marčana bura s udarima i do 190 kilometara na sat puše već treći dan

Oglas

Koliko je jaka ova bura, pokazuje i slika kamiona koji su se prevrnuli na gotovo istom mjestu na državnoj cesti između Zatona Obrovačkog i Muškovaca. Brojne ceste su zatvorene za promet, a jedina otvorena autocesta prema moru je Zagreb – Rijeka.

Uz olujni vjetar probleme vozačima rade snježni nanosi, poledica, odroni, ali i voda na cestama. Dodajmo ovome i da, zbog jake bure koja puše kod Visa, već 24 sata traje potraga za jedriličarem koji je pao s jedrilice u more.

Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Na cesti Gračac – Zaton Obrovački bura je na istom mjestu prevrnula dva kamiona. 
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Bura rušila kamione: ‘Ludo je’

Zbog jakog vjetra tri dana su za ogradu zavezani kamioni kod naplatnih kućica Maslenica, a u njima kamiondžije koji polako gube strpljenje. “Ludo je. Ludo je. Poljska ambasada je luda. Nema toaleta, vode, ničeg”, ogorčen je vozač Pavel iz Poljske.

Motoristi ne poštuju zabranu prometovanja (Video: Riječanin)

Veliki je broj i putnika koji nisu pratili vremensku prognozu. Najgore je bilo sinoć kada su udari bure na autocesti A1 bili jači od 190 kilometara na sat. Problemi su bili i na drugim dionicama autoceste, ali iz HAC-a kažu kako je najgore prošlo. No državna cesta preko Knina jedini je preostali put do Dalmacije i otvorena je za sva vozila.

Dalmacija pod snijegom

Početak proljeća kakav ne pamtimo – u velik dio Dalmacije donio je snježni pokrivač. Snježna mećava zabijelila je Split i okolicu. U Zagvozdu je zbog snijega bila skraćena i nastava, ali zbog povratka zime zabrinuti su poljoprivrednici.

Dok mnogima snijeg znači dodatni posao oko čišćenja neke je baš razveselio bijeli pokrivač u Zagvozdu. Iako su ceste jutros očišćene, sinoćnja mećava otežavala je promet.

“Znam pouzdano da je bilo deset ralicam, ali nisu mogle puno jer je bila prava mećava”, kazao nam je Ljubo Serdarević iz Zagvozda.

Nastava u školi u Zagvozdu zbog snijega je bila skraćena. No, vremenske neprilike u proljeće najviše muče poljoprivrdenike.

“Ovakvih godina nije bilo odavno, ovo je iznimna godina sa snijegom u ovo doba. Krumpir posadio nisam ni ja ni cijelo selo. Nećemo imati što nego jesti uvozni”, priča nam Ivan Mušura.

“Pupovi su pripremljeni na stablima, maslinama, lozi. Ovo ako smrzne noćas će biti katastrofa za ovo područje. Ja sam iz ovdje blizu zaseoka, jutros sam izmjerio 20 cm snijega”, kazao nam je Ivan Buljubašić.

Već se događalo da se u ovo doba godine zabijeli Biokovo. Snježna mećava ovaj se put spustila i do mora, zabijelilo se Dugopolje, ali i neki otoci. Neugodna bura tako je treći put u ožujku ove godine donijela snijeg i u Splitu. Nakratko, ali dovoljno da se zima vrati, a godina pamti.

RTL Danas

Exit mobile version