DANI HR-TURIZMA U MALOM LOŠINJU: Nedostaje nam kvalitetne radne snage tijekom sezone

Idi na originalni članak

Oni koji stvaraju i žive hrvatski turizam na tri su dana svoju bazu pronašli na Malom Lošinju

Oglas

Lošinj je prve goste dočekao u punom sjaju. Ministar je, na svom otoku vitalnosti osigurao sjajne uvjete za najvažniji turistički događaj godine na kojem sudjeluju i svjetski stručnjaci.

“Radim na promociji nacionalne turističke kampanje velike britanije. I to u 144 zemlje svijeta. Ovo su bile rekordne godine za Hrvatski, ali i za britanski turizam i možemo puno naučiti jedni od drugih.”, rekao je Daniel Walpole, Voditelj komunikacija u uredu britanske premijerke.

Tako će obje zemlje dio turističkog kolača pokušati zgrabiti zahvaljujući najpoznatijem svjetskom tajnom agentu.

“I mene veseli činjenica da će oni u siječnju početi snimanje novog nastanka Jamesa Bonda u Hrvatskoj i svakako da ćemo mi raditi na tome da iskoristimo itekako tu priliku.”, kazao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Puno reklame rezultira dolaskom puno turista. Što Hrvatskoj u sezoni stvara problem zbog nedostatka kvalitetne radne snage. To se rješava raznim mjerama, poput stalnih sezonaca ili pokretanjem intenzivnih mjera obrazovanja u koje je u posljednja tri tjedan uključeno 830 osoba. Treba ih daleko više.

“Brojke se kreću između 11 i 20 tisuća. To nam iskazuju hotelijeri u različitim vremenskim periodima. Znači mi očekujemo da do 4. mjeseca ćemo između 8 i 10 tisuća osboba pripremiti za sljedeću turističku sezonu.”, kazala je Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica Ministarstva rada.

Neće to biti dovoljno pa će se s nekim državama, prije svega Bosnom i Hercegovinom potpisati sporazumi o radnoj snazi koja neće ulaziti u kvote za zapošljavanje stranaca. Razgovarat će se i s Ukrajinom, Kosovom i Makedonijom. Ministar ne bježi od problema, ali podsjeća da turizam daleko najunosnije puni državnu blagajnu.

“U jednom zajedništvu, partnerstvu sa svim dionicima u turizmu milslim da u dvije tri godine možemo to daleko bolje posložiti i kvalitetnije napraviti.”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Oni koji već sada rade kvalitetno na danima hrvatskog turizma, dobit će svoje zaslužene godišnje nagrade.

Maja Brkljača

Exit mobile version