CJEPIVO NA PROLJEĆE

VIDEO Đikić o novom širenju koronavirusa: ‘Opustili smo se. Došlo je do preagresivnog otvaranja granica’

Idi na originalni članak
Photo: PIXSELL, Fotomontaža Riportal.hr

‘Mogu samo reći da su pravila pravila i ne mijenjati se prema kondicijama koje nisu važne.’

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

U Donjoj Stubici održao se veliki skup znanstvenika o koronavirusu, a glavna zvijezda konferencije bio je naš znanstvenik Ivan Đikić.

S njim je razgovarala naša reporterka Leona Šiljeg.

Kako komentirate da su građani BiH prije pet dana morali u samoizolaciju, sad ne moraju i došlo je do popuštanja?

“Mogu samo reći da su pravila pravila i ne mijenjati se prema kondicijama koje nisu važne.”

Jesmo li se previše opustili?

“Da, dijelom jer je bilo preagresivnog otvaranja granica, zbog turizma, najviše.”

Kako komentirate rad Stožera?

“Na početku odlično i ponovno odlično, sad dosta loše. Izgubili su kontakt s javnošću, došlo je do izbora i izbori su afektirali rad ljudi koji rade u Stožer. Da su bar razdvojili te funkcije. Trebali su odlučili žele li biti u Stožeru ili žele biti političari.”

Je li virus oslabio?

“Ni po kojem pokazatelji nije oslabio, ni bolest nije oslabila. Razlog svemu tome vam je titar, koji je na otvorenom manji. Virus kad uđe u naš organizam će kasnije uzrokovati težu bolest, ako je viši, slabiju. Tu smo danas. Da je sposoban ubiti osobu, identično kao u veljači i ožujku.”

Stigli ste iz Frankfurta, kakva je situacija u Njemačkoj, koliko se testira, jeste li se vi testirali?

“U Njemačkoj smo testirali preko 100.000 osoba u jednom tjednu. To je dobar primjer kako se boriti i kako iskoristiti zdravstveni sustav, kako održavati gospodarstvo. Testirao sam i sebe, a od svih mojih suradnika, jedna je osoba pozitivna.”

Treba li Hrvatska više testirati?

“Da, Hrvatska je na začelju Europe i okolice po broju testiranja. Ako se testira više, imamo više saznanja, to je preporuka, posebno u vrijeme turističke sezone.”

Treba li testirati turiste?

“Ne sve, sporadično. Njih desetak posto, po tome bismo mogli kakav nam je postotak i kad bismo to znali, vidjeli bismo dolazi li nam veći broj virusa s turistima ili ne. Hrvatska ima dovoljno novca da testira deset ili 20 posto turista.”

Što u ovom trenutku, kad puno više znamo, možemo reći o drugom valu?

“Mi smo u sredini prvog vala. Kad vidite da danas imamo 180.000 novozaraženih u svijetu, deset milijuna ukupno, više od pola milijuna mrtvih… Hrvatska nije izuzetak. Zbog popuštanja mjera i jer nismo shvatili virus dovoljno ozbiljno, imamo ga i dalje. Moramo biti oprezno, sve ovo je dio velikog vala, to je globalna bolest. Ne smijemo paničariti, vidimo da to možemo kontrolirati. Postoje lijekovi i tretmani.”

Imunitet krda ili cjepivo?

“Bez cjepiva neće biti imuniteta krda, a realna procjena je imati cjepivo između ožujka i lipnja iduće godine. Treba cijepiti oko 70 posto populacije da bismo stvorili imunitet krda.”

RTL Danas

Exit mobile version