DIVJAK: ‘Kurikularna reforma konačno od papira došla do provedbe’

Idi na originalni članak

Ministrica Divjak u kazala je u RTL Direktu da je u reformu uključeno 8.500 učenika i 2.000 učitelja u 74 škole

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Cijelu zbrku s tabletima i tajfunom Mangkhut, koji je “zaustavio reformu školstva” u RTL Direktu razjasnila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Ministrice Divjak, treći je tjedan nastave, samo 11 škola ima tablete, samo u četiri škole tableti rade. Tko je kriv? Je li stvarno tajfun?

Mi smo poslali novac za tablete u škole krajem šestog mjeseca. Ravnatelji su naručili tablete, neke škole su ih dobile, neke imaju problema s dobavljačima, ali to je također naša eksperimentalna faza da vidimo kako doći do opreme na vrijeme.

Moguće da je tajfun kriv. Mi smo sada dio globalne ekonomije i moramo znati da kada digitaliziramo škole zapravo potičemo digitalnu transformaciju gospodarstva te apeliram na sve dobavljače da budu spremni za iduću godinu kada idemo frontalno na sve škole.

Jedan od problema je što su ravnatelji prekasno naručili tablete…

Većina ravnatelja je naručila tablete prije godišnjih odmora, no različiti su dobavljači i moramo znati da se takve stvari događaju.

I vi ste na prvi dan nastave otišli u školu u Križ gdje ste ponosno pokazali tablete. Ali kontaktirali smo školu i rekli su nam da njima tableti ne funkcioniraju. Je li to bila predstava?

Rekla bih da funkcioniraju, samo je pitanje znamo li svi mi, učitelji i nastavnici, njih koristiti s obzirom da koliko sam vidjela CARNet se potrudio instalirati udžbenike i na tablete.

Sad su problem tableti, prvo je bio problem udžbenika, i tu ste zaratili s nakladnicima. Rekli ste da se nećete dati ucjenjivati. Je li taj problem sada riješen?

Da, problem je riješen, u skladu sa sredstvima iz državnog proračuna.

Svi mediji danas pišu o još jednom velikom propustu – za 8.000 djece iz siromašnih obitelji nisu isplaćena sredstva za udžbenike. Vi na računu Ministarstva imate 4,5 milijuna kuna predviđenih za to, no netko je tu pogriješio, čija je odgovornost?

Ispričavam se roditeljima i učenicima jer je do toga došlo. Ova odluka nije na vrijeme poslana u proceduru. Tražila sam očitovanje, prije svega da unaprijedimo proces i da se to više ne događa, a danas je Vlada donijela odluku da se pošalju udžbenici svima koji na to imaju pravo.

Vlada je donijela odluku, koliko će ti učenici sad morati čekati na udžbenike?

Pretpostavljam da su udžbenici već nabavljeni, jedino se radi o refundaciji sredstava, točnije 50 posto od cijene, tako da će kroz tjedan dana sigurno dobiti taj novac.

Gordan Maras vas je danas kritizirao da novac nije stigao zbog vaše tromosti i nesposobnosti, kako biste mu odgovorili?

Na taj način neću karakterizirati druge ljude. Nisam čula tu izjavu. Međutim, teško mi je uopće gospodina Marasa ozbiljno komentirati.

Boris Jokić je nedavno kazao da je cjelovita kurikularna reforma mrtva. Je li u pravu?

Ja bih da to pitate učitelje i učenike u školama koje su u eksperimentalnoj fazi provedbe. U to je uključeno 8.500 učenika i 2.000 učitelja u 74 škole. Ne samo da nije umrla, nego smo konačno od papira došli u provedbu.

U sklopu porezne reforme i studenti su dobitnici…

Tako je, izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodah uspjeli smo dogovoriti, za što se Ministarstvo posebno založilo, da se u olakšici za roditelje, koja ide do 15.000 kuna, ne uračunavaju stipendije, što je do sada bio veliki problem, pogotovo za Erasmus programe za mobilnost, ali i za stipendije koje studenti dobivaju u Hrvatskoj.

Jedna od stvari kojom se sada bavite je Zakon o udžbenicima, hoćemo li konačno doći do jeftinijih udžbenika i lakših torbi?

Prije svega doći ćemo do kvalitetnih udžbenika pomoću jednostavnijih procedura. Jeftiniji će biti udžbenici isto tako, cijena se veže uz medijalnu plaću u Republici Hrvatskoj. Bit će i lakše torbe, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije. I bit će poseban poticaj digitalnim udžbenicima, koje ćemo sufinancirati.

Kasnili su tableti, kasnili su udžbenici, koji još problem možemo očekivati?

Najvažnije je da su učitelji spremni. Učenik mora biti u središtu procesa poučavanja, a onaj tko vodi cijeli proces je učitelj i ako su učitelji spremni, a čuli smo da jesu, onda učimo i učenike kako da rješavaju probleme na našem primjeru.

Mojmira Pastorčić
Foto: RTL Direkt

Exit mobile version