Evo gospođe koju poduzetnici optužuju za drakonske kazne – što kaže?

Idi na originalni članak

‘Kažnjavamo 2 posto onih koji naprave prekršaj’

Oglas

Tvrdi kako se nadzor najavljuje na internetskim stranicama te kak ose radi o transparentnom načinu komunikacije s poreznim obveznicima

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Svaki drugi kafić vara na fiskalnim računima, brojni drugi izbjegavaju plaćanje PDV-a. Sve te situacije za RTL Direkt komentirala je Marijana Vuraić Kudeljan iz Porezne Uprave koju poduzetnici optužuju za drakonske kazne u benignim prekršajima.

Nedavno smo imali primjer gospođe kojoj je zatvoren dućan jer je imala 10 kuna viška ili manjka u blagajni, a Vuraić Kudeljan objašnjava maltretira li na taj način porezna poduzetnike.

“Ove godine se navršilo pet godina kako imamo fiskalizaciju u Hrvatskoj. Svaki dan 6,4 milijuna računa ulazi u podatke porezne uprave. Zahvaljujući tome stvorili smo bazu podataka i profil proeznog obveznika. U svakom trenutku znamo što je uobičajeno za nekog poreznog obveznika, što je normala u njegovom ponašanju i pratimo ga. Pratimo kako se ponaša kada transparentno najavimo nadzor na nekom području”, kazala je.

Tvrdi kako se nadzor najavljuje na internetskim stranicama te kak ose radi o transparentnom načinu komunikacije s poreznim obveznicima. “Vrlo jasno najavimo u koje područje ćemo doći, koje djelatnosti ćemo gledati i gledamo je li se mjenjalo poslovanje”, kazala je. Vuraić Kudeljan tvrdi kako se gledaju i druga odstupanja koja se kod poreznog obveznika mogu pratiti te da se na temelju određenih podataka ide u nadzore.

“Ciljano smo se pojavili kod nekog poreznog obveznika nakon što smo ga pratili i odredili da ćemo ići do njega. Ako se tada neposrednim nadzorom potvrde takve okolnosti nemamo o čemu razgovarati. Pokazani su statistički podaci za nadzor porezne uprave, ali nadzor fiskalizacije radi i služba carinske službe i podaci za prvih osam mjeseci zbrojeno imali smo oko 14 tisuća nadzora.

U tih 14 nadzora smo imali 45 posto nepravilnosti jer idemo ciljano. Sve što radimo dobro radimo, pojavljujemo se tamo gdje trebamo. Od cijele priče u 25 posto izdajemo prekršaje, u 2 posto zatvaramo. Nema govora da zatvaramo za kuglicu sladoleda ili za 10 kuna. Radi se o dugotrajnom procesu”, kazala je te dodala da se ne pojavljuju kod poreznih obeznika kod kojih nema potrebe.

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ministar je ranije kazao da je porezna tolerantna te da ima naputak da prvo izda opomenu. Vuraić Kudeljan objasnila je koliko ima recidivista kojima ni opomena ne pomaže.

“Ako kažemo da je bilo 14 tisuća nadzora, 45 posto nepravilnosti, 25 posto prekršaja. Ovaj prostor od 25 do 45 posto je nadzor nepravilnostima u kojima smo dali mjere. Upozorili smo poreznog obveznika da nešto ispravi, ukoliko otkloni nema prekšrajnog postupka. Ne radimo samo u nadzoru to, svaki tjedan u korisnički pretinac poduzetnika spuštamo greške koje uočavamo u njegovom postupanju i to je dio edukativnog djelovanja”, kazala je.

S obzirom da ima sve više ugostitelja koji izbjegavaju ulazak u sustav PDV-a koristeći mogućnost da nova tvrtka ne mora ući u sustav PDV-a ako ne računa da će imati promet veći od 300.000 kuna, pa svake godine otvaraju novu tvrtku za isti, lokal, Vuraić Kudeljan objašnjava kako porezna na to reagira.

“Ono što je bitno da razumjemo da u našem zakonodavstvu možete biti mali porezni obveznik. Ako imate promet do 300 tisuća kuna ne morate biti u sustavu PDV-a. Mi govorimo o nekome tko stvara privid da je mali porezni obveznik, a iz godine u godinu posluje na isti način.

Tu imate presude EU suda koje su jasne – ako se netko prividno ponaša zakonito, ali ako to radi da bi za sebe stvorio pogodnost treba mu utvrditi poreznu obvezu u sjeni te pogodnosti. To radimo svakodnevno u nadozrima. Broj takvih slučajeva pada, ali predložili smo iskorak kroz poreznu reformu. Nećemo pratiti 300 tisuća kuna na godišnjoj razini, nego svaki mjesec, čime bi smo trebali porez minimalitirati”, kazala je.

Zoran Šprajc

Exit mobile version