HOĆE LI SE MISTERIJ IKADA RAZRIJEŠITI? Nakon 10 godina Frane Lučić prvi put na mjestu Kornatske tragedije

Idi na originalni članak

U drugom pokušaju rekonstrukcije sudjelovalo je više od 50 osoba, među kojima su svjedoci, sudski vještaci, roditelji stradalih

Oglas

Uoči desete obljetnice najvećeg misterija u modernoj Hrvatskoj – 10 godina u kojima roditelji poginulih na Kornatima traže istinu – smrt 12-orice vatrogasaca i dalje je zavijena velom tajne – jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić – ponovno na kobnom otoku.

Nakon 10 godina Frane Lučić prvi je put smogao snage i došao na Veliki Kornat, otok na kojem je stradao i u požaru izgubio 12-oricu kolega vatrogasaca. Pokušao se prisjetiti što se točno dogodilo kobnoga 30. kolovoza 2007. No, snage za razgovor s novinarima nije imao.

“Gore je bio Frane Lučić i on bi kao trebao bi znati nešto više o tom posljednjem iskrcavanju i samom putu do mjesta stradavanja, ali on se toga uopće ne sjeća”, kaže Ivica Strikoman, otac stradalog vatrogasca Hrvoja Strikomana.

U drugom pokušaju rekonstrukcije, koji bi možda mogao otkriti nove detalje te velike tragedije, sudjelovalo je više od 50 osoba, među kojima su svjedoci, sudski vještaci, roditelji stradalih.

“Danas je rekonstrirano, utvrđeno je mjesto gdje su vatrogasci zadnju put izišli iz helikoptera, a sada je u tijeku rekonstrukcija, odnosno put i pravci kretanja od mjesta izlaska iz helikoptera do mjesta tragedije, a to je ovdje gdje se nalazimo”, ističe Zvonko Ivić, zamjenik županijske državne odvjetnice iz Šibenika

Na Kornatu su bili i oni koji su sudjelovali u spašavanju, pripadnici HGSS-a i HRZ-a.

“Ja tajminge ne znam došao sam sa svojim timom, zatekli što smo zatekli i ono što smo mogli učinit a znate da je vinč bio neispravan mi smo u podvjesu helikoptera evakuirali”, ističe Mladen Mužinić, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Split.

Obitelji ne očekuju previše.

“Po meni za rekonstrukciju kretanja bi bilo dovoljno da je sudac pogledao slike i to one koje su nastale sutradan na očevidu i dva tri dana”, kaže Igor Marinović, otac stradalog vatrogasca Ivana Marinovića.

Imaju mnogo pitanja na koja odgovore možda nikada neće dobiti, a bol ne prestaje.

“Ja znam da vrije sve znači, ali se nešto ne može izličit”, poručuje Joško Klarić, otac stradalog vatrogasca Dina Klarića.

Na rekonstrukciji na Velikom Kornatu bio je Dražen Slavica, bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik, kojemu je u rujnu prošle godine počelo ponovljeno suđenje za kornatsku tragediju.
Dragana Eterović, Ivana Franić

Exit mobile version