NOVA VARIJANTA

I ČEŠKI SOJ STIGAO U HRVATSKU!? Beroš želi čim prije uvesti rusko cjepivo

Idi na originalni članak
Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš opisao je razgovor s ruskim veleposlanikom o nabavci cjepiva

Oglas

Nakon britanskog, južnoafričkog i njujorškog, potvrđeni su i slučajevi tzv. češkog soja u Hrvatskoj, doznaje RTL. Zbog velikog broja slučajeva, češke bolnice su na rubu pucanja te imaju rekordan broj pacijenata, više od 8000.

Jedino što može pomoći u ovoj situaciji je cjepivo. Interes svakim danom raste, a na novoj platformi prijavljeno je više od 30 tisuća ljudi.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Za pacijente koji dođu zatražit ćemo pomoć iz susjedne regije ili drugih dijelova zemlje. Pokušavamo ukazati na to da smo doista na rubu snaga”, rekao je guverner regije Pardubice u Češkoj Martin Netolicky, prenosi Net.hr.

Nabava ruskog cjepiva u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš opisao je razgovor s ruskim veleposlanikom o nabavci cjepiva.

“Zamolio sam gospodina veleposlanika da se ubrza dostava te dokumentacije da bi mogli realizirati istu i da HALMED može donijeti relevantnu odluku je li rusko cjepivo kvalitetno i sigurno”, kazao je Beroš.

Iz ruskog veleposlanstva oglasili su se priopćenjem. “U razgovoru je potvrđeno da je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnik-V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH”, stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva.

Nabava moguća mimo europske procedure

Nabavka cjepiva moguća je i mimo europske procedure, interventnim uvozom.

“U slučaju interventnog uvoza trajanje postupka teško je procijeniti dok još nemamo uvid u dokumentaciju, dakle samo trajanje postupka ovisilo bi o dokumentaciji koja bi nam u tom slučaju bila dostavljena”, kazala je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

“Vjerujem da će ta analiza zahtijevati neko vrijeme, ali mislim da je riječ o danima i tjednima, nikako o mjesecima”, kazao je Beroš a prenosi Net.hr.

Exit mobile version