I ŠTO SAD? Je li Plenković odigrao šahovski potez velemajstora ili je zavrtio ruski rulet?

Idi na originalni članak

Hrvatska je ponovo ušla u političku krizu iz koje jedino može izaći ili novim izborima ili Vladom bez Mosta

Oglas

Je li Andrej Plenković odigrao šahovski potez velemajstora koji će ga dovesti do pobjede ili je zavrtio ruski rulet pa što bude, to zasad ne zna nitko osim njega ali povratka više nema. Hrvatska je ponovo ušla u političku krizu iz koje jedino može izaći ili novim izborima ili Vladom bez Mosta.

Točno u podne trojica otpisanih, napustila su vruće vladine stolce….

“Naknadno ćemo dati izjavu, naknadno ćemo. Hvala lijepo, hvala lijepo”, govorio je Vlaho Orepić.

Ali nisu. Tek su stali iza stranačkog šefa, ali i šefa s druge strane Markova Trga – Sabora.

“Ja ću samo upozoriti da je sam Andrej Plenković prije godinu dana pozivao tadašnjeg predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade da odstupi da se ne bi ugrozila stabilnost zemlje. Danas, s ovim činom, se očito kreće u rušenje Vlade i to HDZ drugi put u godinu dana ruši vlastitu Vladu radi nestranačkog ministra”, rekao je Božo Petrov.

I dok u MOST-u kažu da ništa nisu znali, premijer tvrdi suprotno. Nakon odluke kojom je šokirao sve, stao je pred novinare i pojasnio svoj potez.

“Ministri koji nisu u stanju dati potporu svom kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade”, jasan je bio Plenković.

Stigao je telefonski razgovarati s predsjednicom Republike i uvjeriti je u stabilnost vlade. Ali onda se podigla nova bura – mogu li ministri biti razrješeni bez supotpisa predsjednika Sabora?

“Držim tri rješenja o razrješenju, rješenja koja su u potpunosti protuustavna, rješenja koja mi ne priznajemo i želimo reći da će naši ministri biti ministri i raditi svoj posao sve dok ne izgube povjerenje Hrvatskog sabora”, jasan je Mostov Miroslav Šimić.

“Nema nikakvih pa niti pravnih dilema da li ministri mogu ili ne mogu biti razriješeni. Mogu. Bez bilo kakvog i bilo čijeg supotpisa”, uzvraća Plenković.

Nestranački ministar zbog kojeg su tri ministra razrješena samo poručuje:

“Od prvog dana, kao što sam uvijek isticao radim u javnom interesu kao ministar financija kad god sam bio u ministarstvu financija tako sam radio”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

“Nemojte brinuti za vladu Andreja Plenkovića”, dodaje Martina Dalić.

“Ne možete igrat za jedan tim a pucat na tuđi gol”, kaže Milijan Brkić.

“S druge strane Most ne zna šta je – je li oporba ili vlast”, rekao je Božidar Kalmeta.

A ovako misli oporba unutar HDZ-a.

“Stvar je vrlo jednostavna. Ili će se pronaći nova parlamentarna većina ili se ide na nove izbore. Moja odluka o tome će se donijeti kad se vidi tko će činti tu većinu i pod kojim uvjetima”, poručuje Zlatko Hasanbegović, član Predsjedništva HDZ-a.

Do sad neviđen potez premijera, iznenadio je novinare koji su pratili sjednicu Vlade. Ali i sve građane. Beskrajan dan na hrvatski način, ponovno je na TV programu.
Leona Šiljeg

Exit mobile version