IMA I POZITIVNIH PRIMJERA

IT sektor na udaru koronakrize: ‘Ovo je veći pad nego što smo osjetili 2008.’

Idi na originalni članak
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Srećom, nije cijeli IT sektor pogođen koronakrizom. Nanobitu su prihodi porasli za više od 50 posto

Oglas

Poslovanje u doba pandemije tek će pokazati svoje posljedice. Turizam, ugostiteljstvo te avioprijevoznički promet, samo je dio onih koji se suočavaju s velikim gubicima.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Iako pomalo neočekivano, gubitke bilježi i IT industrija.

Korak po korak, pa uspon ili pad, sve to, kaže Marko, bilo je potrebno da danas, nakon 12 godina, on i njegov prijatelj, ponosno mogu pogledati što su stvorili, a to je Repsly, tvrtka koja se bavi optimizacijom terenskog poslovanja. Uz zagrebački, imaju ured i u Bostonu te ukupno 64 zaposlenih, većinom inženjera i programera. Nažalost, dogodila se pandemija koronavirusa.

“Pa krenulo je, onda je krenulo, onako… stubokom na dolje kako smo softver, uslužni softver zapravo, mi direktno osjećamo kako je našim korisnicima. Oni su trenutno dosta pogođeni ovom cijelom situacijom, znači nama se na 50 posto smanjila cijela aktivnost”, kaže suosnivač Repslyja Marko Linke.

Uslijedili su rezovi, zamrzavanje troškova i prekid projekata koji nisu nužni, a nema ni novih zapošljavanja. Iako im je cilj da nitko ne ostane bez posla, plaće su morali smanjiti.

“To kod nas konkretno znači 10 posto do kraja godine, to je 8 mjeseci rok. Neki su čak pitali da su očekivali i veće rezove”, ističe Linke.

Nazire li se svjetlo na kraju tunela? Teško, ako je suditi prema podacima koje je prikupila Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera.

IT tvrtke se nadaju da će uspješno prijeći na iduću razinu

“Mislim da je ovo tu po brzini i dubini veći pad nego što smo mi 2008. osjetili. Jer, jednostavno rezultati ankete koji vam kažu da, ne znam, dvije trećine IT firmi u Hrvatskoj, koje su među boljima IT firmama u Hrvatskoj, smanjuju plaće pa makar i za 10 posto, to je onak, neviđeno, ja to nisam još vidio do sada u svojoj karijeri”, iskreno će predsjednik CISEx-a Davor Runje.

Najveći udarac očekuje se krajem godine kada dolaze na red poslovi koji su se već trebali ugovarati, a mnogi od njih stoje. Nadaju se da neće morati otpuštati radnike.

“Znači pojedine strane firme koje ovdje u Hrvatskoj imaju lokalne firme koje se bave razvojem, znam jednu koja je prepolovila plaće jednostavno”, dodaje Runje.

Srećom, nije cijeli IT sektor pogođen koronakrizom. Nanobitu su prihodi porasli za više od 50 posto i ne razmišljaju o rezovima i otkazima. Trenutačno imaju otvorenih 10 natječaja za poslove.

“Mi smo u specifičnom segmentu IT-a, radimo igre, a zapravo industrija igara, odnosno videoigara je u sadašnjoj globalnoj situaciji koronavirusom čak u uzletu. Također, mi smo baš prije ovog globalnog lockdowna izdali novi proizvod i to nam je isto pomoglo da podignemo prihode. Tako da mi ne smanjujemo plaće, nego čak i zapošljavamo i ljudima smo, između ostalog, i isplatili i jednokratni bonus, pomoć u iznosu od 5.000 kuna dok traje ova situacija”, govori suosnivač i direktor Nanobita Alan Sumina.

A kako se stvarnost u ovo vrijeme pandemije gotovo može usporediti s onom u videograma, IT tvrtke se ipak nadaju da će uspješno prijeći na iduću razinu.

Exit mobile version