PILETINA IZ LABORATORIJA

JE LI MESO IZ EPRUVETE BUDUĆNOST? Uzgojili piletinu iz stanice fetusa kokoši!

Idi na originalni članak
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U Singapuru će uskoro biti moguće pojesti pravi pravcati komad piletine koja nikad nije bila kokoš

Oglas

U Singapuru će uskoro biti moguće pojesti pravi pravcati komad piletine koja nikad nije bila kokoš, koju nitko nije očerupao ni zaklao niti joj prerezao vrat. Prvi put u povijesti na tržište stiže meso koje je uzgojeno u laboratoriju. neki ga zovu “čistim mesom” jer nitko nije zaklan, neki sintetskim mesom, treći mesom iz epruvete.

Više u videoprilogu:

U svakom slučaju, stvorio ga je start up u San Franciscu, tako što su u laboratoriju uzgojili piletinu iz jedne stanice kokoši. Zasad su proizveli nuggetse i zasad su prilično skupi. Proizvodnja mesa bez ubijanja životinja posao je kojim se bave mnoge tvrtke u svijetu pa i jedna koju financira Bill Gates.

Pileća prsa koja gledate nisu kokošja, nego laboratorijska. Iz samo jedne stanice kokoši, znanstvenici u San Franciscu su napravili komad mesa.

”To je meso koje se proizvodi iz staničnih linija, uzmu se stanice najčešće iz fetusa životinja i nakon toga se umnožavaju u laboratoriju da se dobije mišićno tkivo”, objasnio je pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever Bojan Šarkanj.

Stanice “sintetske piletine” uzgajaju se u bioreaktoru od 1200 litara u kontroliranim uvjetima, zatim se dodaju sastojci na biljnoj bazi i nastaje komad spreman za pečenje.

Piletina i nuggetsi iz epruvete jest će se u Singapuru koji je prvi na svijetu odobrio prodaju takvog mesa. Za 50 dolara, odnosno za 300 kuna moći će kupiti grumen piletine, takozvano čisto meso koje ne dolazi od zaklane životinje nego iz start upa Eat Just, odnosno Jedi Pravedno.

”Ono što vjerojatno znamo je da je mikrobiološki sigurnija, znamo da piletina i neke životinjske namirnice u ekstenzivnoj velikoj proizvodnji mogu biti mikrobiološki često problematične”, rekao je nutricionist Nenad Bratković.

Traženje alternative pravom mesu postao svjetski trend

Ova jaja nije snijela kokoš, nego američka kompanija. Građani San Francisca i New Yorka degustirali su jaja iz laboratorija. Točnije jaja bez jaja.

Traženje alternative pravom mesu je trend u cijelom svijetu. Sve je više kompanija koje se natječu tko će napraviti bolje meso bez mesa. Jednu takvu tvrtku podupire i Bill Gates. Prvak je Kalifornija gdje su stvoreni i lažni burgeri. U laboratoriju su izolirali molekulu koja biljnom burgeru daje okus mesa, i stvorili Beyond burger koji je pravi hit.

Prodaje se u više od 50 tisuća trgovina i restorana u svijetu, a ima ga kupiti i za kod nas. Pljeskavice bez mesa s okusom mesa nabavili smo ga u jednom trgovačkom lancu, deset komada košta 200 kuna.

I ne, to nije hir nego se meso bez mesa proizvodi iz klimatskih razloga. Od 13 do 18 posto globalne emisije stakleničkih plinova posljedica su uzgoja stoke. Poznata je matematika: da krave imaju državu, bile bi treći zagađivač na svijetu.

”Jako, jako puno se radi na tome. U Indoneziji recimo možete već kupiti takvo meso iz laboratorija, postoji na tržištu. U EU još uvijek ne, predviđa se da bi 2021. godine moglo doći na tržište Velike Britanije”, kazao je Šarkanj.

Stručnjaci iz prehrambene industrije predviđaju da će za dvadeset godina mesa zaklanih životinja na tanjurima biti upola manje. Na meniju bi umjesto janjetine s ličkih pašnjaka mogla biti janjetina iz laboratorija.

Vijesti.hr

Exit mobile version