Kako nastaju potresi i zašto ne možemo predvidjeti kad će se dogoditi?

Idi na originalni članak
Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Potresi se događaju svaki dan. Neki su toliko slabi da ih jedva osjetimo, dok su neki razorni i za sobom ostavljaju žrtve i uništene objekte

Oglas

Više pogledajte u videoprilogu:

Potres je iznenadna i kratkotrajna vibracija tla uzrokovana urušavanjem stijena, magmatskom aktivnošću ili tektonskim poremećajima u litosferi i dijelom u Zemljinoj površini. S obzirom na mjesto nastanka potresa, odnosno hipocentar potresa
razlikuju se plitki i duboki potresi. No, kako nastaje potres?

Za objasniti kako nastaje potres važno je znati da su potresi procesi koji potječu od topline Zemljine unutrašnjosti, do kojih dolazi uslijed pomicanja tektonskih ploča. Ta pomicanja za posljedicu imaju podrhavanje Zemljine kore do kojeg dolazi zbog oslobađanja velike količine energije.

Intenzitet potresa ovisi o dubini hipocentra, količini oslobođene energije, udaljenosti od epicentra i građi Zemljine kore. Učinak potresa mjeri se pomoću Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice koja ima 12 stupnjeva, a temelji se na posljedicama i razornosti potresa.

Magnituda potresa predstavlja energiju koja se oslođa kako nastaje potres i kako njegova jačina raste, a izražava se stupnjevima Richterove ljestvice koja ima vrijednost od 0 do 9.

Možemo predvidjeti da će se dogoditi, ali ne i kada

Seizmolozi znaju koliko bi mogao biti jak, mogu odrediti i gdje će se dogoditi, na koji način – no ono što ne mogu predvidjeti jest  – kada.

“Potresi nemaju neku periodičnost, no statistika uzima vrijeme u obzir. Stotinjak godina i više je respektabilan period u kojem se nije ništa dogodilo. Generalno, južni dio Hrvatske se češće i jače trese, cijelo južno priobalje je seizmički ugroženo. Mogući su potresi oko 7 stupnjeva, a oko Zagreba i Rijeke maksimalna magnituda je 6,3 do 6,4”, objasnio je jednom prilikom seizmolog Krešimir Kuk za RTL.

Što učiniti tijekom i nakon potresa?

Minimalno se krećite tijekom potresa. Nastojte što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostanite u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije iziđite na otvoreni prostor podalje od građevina. Barem za djecu nastojte ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače. Ponesite dokumente, novac i lijekove za bolesne članove obitelji. Ako ste u mogućnosti, ponesite i prvu pomoć te hranu i vodu. Prije izlaska iz kuće svakako nastojte isključiti plin, struju i vodu.

Ako ste u zatvorenom prostoru:

Ako ste na otvorenom:

Ako ste u vozilu:

Ako ste pod ruševinama:

NAKON POTRESA:

Vijesti.hr
Exit mobile version