JEDINSTVENA VRSTA

Koriste se od davnina, a neki vrijede milijune: Upoznajte Darka, najbržeg hrvatskog goluba i ovogodišnjeg višestrukog prvaka

Idi na originalni članak

Golubovi listonoše koriste se od davnina – od ljubavnih poruka do vojne komunikacije

Oglas

Upoznajte Darka, najbržeg hrvatskog goluba i ovogodišnjeg višestrukog prvaka. Golubovi listonoše koriste se od davnina – od ljubavnih poruka do vojne komunikacije, a neki su odlikovani i kao ratni heroji.

 

 

Hrane se i treniraju poput vrhunskih sportaša, za čovjeka se vežu poput pasa, a način na koji se orijentiraju znanstvena je misterija. Njihova cijena na aukcijama nedavno je premašila milijun i pol eura.

Ljubav prema golubovima Petar je otkrio u prvom razredu osnovne škole. Otada do danas skupio je zavidan niz trofeja i zaslužio titule majstora i velemajstora. U svom golubinjaku u Valbandonu pokraj Pule trenutačno uzgaja 127 golubova, a njegov prvak Darko ove je godine uvjerljivo nastavio nizati pobjede.

”Pošto je ove godine s Covidom situacija bila takva da smo bili ograničeni letjeti samo kratke pruge golub je izletio deset nedjelja za redom, deset utrka i u tih deset utrka, prvi je u sve četiri kategorije”, rekao je Petar Radolović, uzgajivač golubova listonoša.

Istrenirani golubovi mogu letjeti gotovo 100 km/h. Uz vrhunski pedigre, trening i ishranu, uspjeh ovisi o mnogo faktora.

”Od golubara do golubara, priprema goluba od unosa hrane, bjelančevina, proteina, odlaska na trening, motivacija goluba za povratak čim prije kući, održavanje zdravlja i higijene”, objasnio je Radolović.

Golubovi listonoše jedinstvena su vrsta. Za svoje se vlasnike vežu poput pasa i preletjet će tisuće kilometara kako bi se vratili kući.

”I onog raspoloženja kakav je sam čovjek tako i golub reagira, znači golub sigurno zna tko mu je vlasnik i reagira na vlasnika”, kazao je Radolović.

A nerijetko su i spašavali živote.

”Ti golubovi su se nekad koristili jako puno u ratu, bili su sredstvo za komunikaciju i postoje zapisi gdje su ti golubovi čak i neki postali vojni heroji i spašavali vojnike u ratu”, rekao je Radolović.

Iako se koriste od antičkih vremena, njihov je način orijentacije do danas nepoznanica.

”To nije nikad otkriveno, vjerojatno nešto putem magnetskih polja koje oni koriste za orijentaciju i za što brži povratak kući”, kazao je Radolović.

Ni njihovu tržišnu vrijednost ne treba podcijeniti. Nedavni rekord postavio je belgijski golub New Kim koji je prodan na aukciji za 1,6 milijuna eura.

 

Vijesti.hr

Exit mobile version