NOVA ŽARIŠTA

VIDEO Korona više ne bira, na udaru su sve mlađe osobe: Slijede li nam nove zabrane?

Idi na originalni članak
Foto: Mateo Levak/Riportal.hr

‘Možda ćemo biti prisiljeni uvesti neki manji broj sudionika’, kazao je Davor Božinović

Oglas

Od trenutnih 930 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, najgore komplikacije i dalje imaju kronični bolesnici starije životne dobi. Šestero ih je umrlo u novom valu, točnije od 1. srpnja.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Njihov prosjek dobi je 76 godina, a oni malo stariji od 76 i imali su značajne komorbiditete.

Prosječna dob umrlih u odnosu na svibanj pala je sa 79 na 76 godina. Bilježi se pad i prosječne dobi zaraženih, s 51 godine na 49.

Ta bi brojka mogla nastaviti padati, jer diljem svijeta unazad mjesec dana, bilježi se sve veći broj zaraze kod mladih.

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama 50 posto novozaraženih su mlađi od 35.

Uglavnom su to osobe u 20-ima, 30-ima i 40-im godinama života. Iako postoji mogućnost da i oni završe na odjelu intenzivne njege, i dalje imaju puno veće šanse oporaviti se.

Ljeto i more izmamili su mlade na plaže i u klubove, a oni se korone ne boje. Vjeruju kako imaju dobre imunosne sustave te da mogu podnijeti virus.

Njihovi roditelji, bake i djedovi to ne mogu, što uporno tjednima naglašava glavni američki epidemiolog.

“Zaražena osoba uopće ne mora pokazivati simptome, ali može virus lako prenijeti na nekoga drugoga, pa će ta osoba prenijeti dalje i onda će nečija baka, djed, bolesni ujak i dijete koje boluje od leukemije, zaraziti se i umrijeti”, kazao je Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

SAD broji više od tri milijuna zaraženih, a desetak saveznih država razmatra zavaranje barova i disko klubova.

“Lokale bi trebalo zatvoriti na 30, možda 45 dana, vidjeti gdje stojimo i onda se nadamo da ćemo imati manje opterećen zdravstveni sustav”, smatra Matt Heinz, doktor Medicinskog centra u Tusconu.

Riječ “zabrana” opet se vratila i u Hrvatsku nakon što se u Splitsko-dalmatinskoj županije 12 novooboljelih dovodi u vezu s jednim vjenčanjem na kojem je bilo oko 150 uzvanika, a sve u zatvorenom prostoru.

“Jedna osoba s tog okupljanja koja se pokazala pozitivna je organizirala još jedno okupljanje ne tolikog obima”, rekla je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Vili Beroš jučer je najavio moguće ponovne zabrane svadbi, a brojni mladenci koji pripremaju svoje najveće životne fešte ovo ljeto, sada strepe.

“Možda ćemo biti prisiljeni uvesti neki manji broj sudionika”, kazao je šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

U Velikoj Britaniji je trenutno broj svadbenih uzvanika ograničen na 30.

Iz Stožera Brodsko-posavske županije jučer je stigla vijest da je nekoliko nekoliko pozitivnih osoba povezano s čobanijadom u Podcrkavlju održanom 27. lipnja. Mole se svi ljubitelji čobanca koji su bili na manifestaciji da se jave svojim liječnicima ukoliko imaju respiratorne simptome.

Vijesti.hr

Exit mobile version