MINISTRICA DIVJAK: „Školske torbe od jeseni lakše za 30%’“

Idi na originalni članak
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Gošća emisije RTL Direkt bila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u čijem se resoru svašta događa.

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Prvi test njezine popularnosti i njezinog rada bit će eksperimentalno uvođenje kurikularne reforme koje treba početi najesen u 200 škola.

Mnogi strahuju da sve neće biti spremno na vrijeme, neće stići obaviti edukaciju nastavnika, a osobito je navodno veliki problem sa nastavnicima informatike koja postaje obavezna u svim školama.

“Ja bih rekla da ja svaki dan imam po jedan test, u tom smislu rekla bih da smo pripremni , dobro smo planirali aktivnosti, počeli s edukacijom nastavnika – u ovom trenutku u online edukaciji imamo 3735 nastavnika koji će raditi u eksperimentalnim školama kao i 1000 učitelja informatike koji će voditi kurikulum informatike. Sigurna sam da idemo dobrim tempom. Eksperimentalni udžbenici stižu”, rekla je Divjak.

A najavila je i nove udžbenike.

“Za sve one koji su brinuli o tome, iz jednih ili drugih razloga, ja moram reći da taj proces ide dobro, mi smo raspisali natječaj, dobili smo najave od 11 nakladnika za 150 kompleta udžbenika i oni pristižu. Pristići će do kraja mjeseca udžbenici za prvi razred osnovne škole, peti razred osnovne škole prvi razred za srednje škole. Jedino će tri predmeta biologija, kemija, fizika u sedmom razredu osnovne škole do 1.7.”, poručila je.

Na ključno pitanje svih roditelja i đaka – hoće li školske torbe napokon biti lakše, ministrica Divjak odgovorila je potvrdno.

“Barem 30 posto tih udžbenika bit će u digitalnom obliku ali i u prenesenom je veći naglasak sada na metode poučavanja koje potiču kritičko razmišljanje i rješavanje problema i definitivno manje činjeničnoga znana i bubanje. U tom smislu će biti barem 30 posto lakše”, najavila je.

Ministarstvo sutra daje milijardu kuna za centre izvrsnosti u strukovnim školama. Što je ministrica rekla o ovoj temi – pogledajte u videu.

Na pitanje je li možda vrijeme da se i upiše u HNS bez kojeg ne bi ni bila ministrica rekla je kako je njezina nestranačka opredjeljenost iznimno važna osobito u resoru kojeg ona vodi.

Vijesti.hr

Exit mobile version