MEDICINSKO ČUDO

MLADIĆ ZRCALO: ‘Ja nisam normalan, ali sam tako naučio živjeti’

Idi na originalni članak
Foto: RTL Direkt

Matija je sasvim običan mladić s neobičnim rasporedom organa

Oglas

Srce na desnoj strani, a jetra na lijevoj, a onda slezena opet na desnoj. Organe na suprotnoj strani tijela ili situs inversus – ima 0,01% ljudi na svijetu. Jedan od njih živi u Bedekovčini, ima 20 godina, i cijeli život iznenađuje liječnike. S čovjekom zrcalom, odnosno Matijom Jeličićem je razgovarala Kristina Čirjak.

Upoznajte neobičnog čovjeka.

”Matija je mladić iz Bedekovčine rođen 29.2. 2000. s inverzijom organa”, predstavio se Matija.

Matijino srce kuca na desnoj strani, a na suprotnoj strani su mu i jetra te slezena, baš kao da se gleda u ogledalo. Zato ga zovu mladić zrcalo. On je fenomen kojem se čudi okolina, ali i liječnici.

“Nedavno na liječnikom sam čekao na liječničkom 30 minuta da liječnica i medicinske sestra premjeste one bubice s jedne na drugu stranu. Nisu znale, nisu imale još takav slučaj tako da je sistematski na EKG-u trajao 40 minuta”, rekao je Matija.

Dijagnoza ima nedostatke

Dijagnozu koja se zove situs inversus totalis dobio je čim se rodio. Njegovi roditelji bili su u šoku.

”Moj otac je bio u čudu, nije znao što je to. Pitao je, što je moj sin stakleni”, kazao je Matija.

Organe na drugom mjestu ima 0,01 posto ljudi. Sa srcem na desnoj strani su NBA-ov košarkaš Randy Foye, pjevači Enrique Iglesias i Donny Osmond, glumica Katarina Ohara, ali i jedan liječnik i to iz Trebinja. Zove se Aleksandar Babić.

”Tako je srce na desnoj umjesto na lijevoj strani, rotirani su mi i jetra i slezena i svi ostali organi crijeva, kompletna rotacija. To je kao da neki čovjek koji ima uobičajen raspored organa skine kožu i pogleda se u ogledalo. Slika u ogledalu pokazuje moje organe u realnosti”, kazao je Babić, liječnik obiteljske medicine

Aleksandru i Matiji su organi normalne veličine i funkcije, ali ova dijagnoza ima nedostatke. Ne mogu biti donori, ni primatelji organa. Situs inversus nije nasljedan, a neki s njim žive i to ne otkriju dok nekim slučajem ne završe u bolnici. O čemu je riječ, objašnjava nam predstojnik Klinike za unutarnje bolesti na Svetom Duhu doc. Edvard Galić.

”U principu te osobe sa zrcalnom slikom organa kroz život nemaju zdravstvenih poteškoća. Međutim, kod njih je udružen tzv. Kartagenerov sindrom. Imaju bolest trepetljikavog epitela i češće su podložni respiratornim poteškoćama”, objasnio je kardiolog Galić.

Zbog toga Matija ne može disati na nos i ima problema s osjetom mirisa. Da ludost bude veća, Matija je po struci kuhar.

”Sve osjetim na jeziku, ali na mirisu ništa”, rekao je.

Dr. Galić se u 20 godina karijere jednom susreo s čovjekom koji je imao srce na desnoj strani, dobro se sjeća tog pregleda. Bio je to 90-godišnji svećenik s Kaptola.

”Minutu dvije ja sam srce tražio. Našalio sam se, vi gospodine kao da srce nemate. On mudar, recentog uma šuti i nakon 30 sekundi odgovara, imam ja itekako veliko srce, ali je na desnoj strani”, prisjetio se Galić.

Matija je sasvim običan mladić s neobičnim rasporedom organa.

”Ja nisam normalan, ali sam tako naučio živjeti”, zaključio je Matija.

Vijesti.hr

Exit mobile version