MUP: ‘Nismo deportirali Nigerijce!’ Nigerijci: ‘Prijetili su da će nas ustrijeliti’

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Jedan je student zatražio azil, a dvojici se nakon hostela u Zagrebu gubi trag

Oglas

Je li ”hrvatska migrantska priča” veliki policijski skandal ili velika prijevara? Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da studenti iz Nigerije – lažu. Petorica su stigla u Pulu na natjecanje, a samo su se dvojica vratila u Nigeriju.

Više u VIDEOPRILOGU:

Jedan je student zatražio azil, dvojici se nakon hostela u Zagrebu gubi trag da bi se odjednom našli u izbjegličkom kampu kod Velike Kladuše. Unatoč mnogobrojnim kontradiktornim informacijama, što se zapravo dogodilo pokušali smo raspetljati u Danasu.

“Ne znamo koliko je bilo sati, stavili su nas u vozilo, dvojica su bila i smijala su nam se. Rekli su nam da idemo u Bosnu. Nikad nisam bio u Bosni, letio sam Turkish Airlinesom u Zagreb. Nikad nisam bio u Bosni, ne znam Bosnu. Odjednom smo se našli u šumi, oni su nas izbacili iz vozila, bojao sam se, nisam znao tko su ti ljudi s kojima su nas ostavili. Nikad nisam bio tamo, a oni su nam rekli da ako ne krenemo, ustrijelit će nas. Bojao sam se, počeo sam plakati. Nisam znao kamo idemo”, ispričao je Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije.

Uhvatila ih je policija, tvrde, na ulazu u tramvaj u Zagrebu. U Hrvatskoj su bili legalno, a sve se događa 17. studenog.

“Činjenica je da su se 18. studenog (dakle, dan poslije, op.a.) uredno odjavili iz hostela u Zagrebu. Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz RH niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom”, naglasio je MUP.

To je druga strana priče, ona policijska koja u svemu otvara puno nelogičnosti. Iako su Nigerijci sada u kampu u Velikoj Kladuši bez dokumenata, policija tvrdi da su ih iz hostela preuzeli, uz važeću vizu za Hrvatsku do 3. prosinca, nakon što su podmirili trošak.

Međutim, kako je moguće da MUP nema ni traga o deportaciji migranata i to ne o onima koji su se našli neposredno uz granicu, već kilometrima dalje? Dubravko Jagić iz Sindikata policije tvrdi – zato što ih nisu niti vidjeli.

“Može se dogoditi da ih je netko prokrijumčario, ostavio i rekao “Evo, tu ste.” U to ne mogu ulaziti. Kruže priče da ih je netko u Zagrebu utrpao u maricu i odvezao do graničnog prijelaza… pa to je nemoguće! Vrlo jednostavan je razlog, mi se ne smijemo maknuti iz svog područja, a uostalom, nemamo toliko benzina ni toliko marica da bi ih natrpali”, pojasnio je Jagić.

To bi značilo da su misleći da bježe u smjeru Slovenije, naišli na krijumčara koji ih je odveo u krivom smjeru. Je li bilo tako, ne znamo, jer oni tvrde kako je sve napravila policija i to uz upotrebu vatrenog oružja. Predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić zatražio je očitovanje MUP-a.

“Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost spreman je doći u neposredni nadzor. Mi nećemo trčati kroz grmlje kao predsjednica, već ćemo utvrditi činjenice na licu mjesta. Granica se može čuvati na više načina”, kazao je Ostojić.

“Hrvatska treba tražiti od Europske unije jedinstveno postupanje, a ne da bude ta koja mora rješavati problem i funkcionirati kao brana”, dodaje Ostojić.

A do tada, u ovoj priči jedino je sigurno da su nigerijski studenti došli u Hrvatsku – kako bi sudjelovali na studentskom natjecanju.
Petra Mlačić

Exit mobile version