KAKO DO PUTOVNICE?

Video |Na koronavirus se možete testirati i sami, no to košta više od 1500 kuna

Idi na originalni članak
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Od sada se slobodno možete testirati i bez liječničke uputnice

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Dok nas ne zaštiti cjepivo, države će se od ulaska koronavirusa morati boriti strogim mjerama i kontrolama. Jedna od njih je i test kojim dokazujete da ste negativni na virus. Dosad test niste mogli napraviti ako opasne simptome ne prepozna liječnik i ne pošalje vas na službeno testiranje.

Slobodno testiranje

Najava da će hrvatski građani koji se vraćaju u zemlju morati imati 24 sata star PCR test na koronavirus izazvala je zbunjenost kod onih koji se vraćaju, ali i kod onih koji namjeravaju nekamo otputovati. Što to znači? Gdje će se testirati, o čijem trošku? Tražeći te odgovore, slučajno smo otkrili da se od sad slobodno možete testirati i bez liječničke uputnice iako su nas gotovo dva mjeseca uvjeravali da to u Hrvatskoj – nije moguće. Jučer su najavili, danas još traže model.

”Cilj nam je povećati sigurnost i epidemiološka služba će naći pravi okvir između praktičnosti i omogućavanja adekvatne sigurnosti hrvatskim građanima”, izjavio je ministar Vili Beroš.

No, jutros smo razgovarali s hrvatskim državljaninom koji ima prebivalište u Sloveniji i  kojeg su u četvrtak naručili na već odgođeni kardiološki pregled. Zvao je jutros Stožer i poručili su mu, kaže, da bez negativnog PCR testa ne može doći u Zagreb na pregled.

”To znači da još neće stupiti na snagu. Naime, činjenica je da je pitanje prelaska granice jedno vrlo kompleksno pitanje”, kazao je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Inače, cijena PCR testa je oko 200 eura. I u Hrvatskoj i u Sloveniji. Samo, kako nas je Stožer uvjeravao dosad, ne postoji način da se testiramo ako to mi poželimo. Jedino uz liječničku uputnicu. Isto vrijedi i u Sloveniji. Stoga je i bilo nejasno, kako ćemo onda iz jedne države u drugu ako se testirati ne možemo bez uputnice?

”U Hrvatskoj se razgovara kako to točno napraviti. Pojavile su se ideje da bi ljude trebalo testirati na granicama ili QPR tastovima ili serološkim testovima”, kazao je hrvatski znanstvenik Gordan Lauc.

No, to, dodaje znanstvenik Lauc, nije nimalo pametna ideja.

”Mi ne možemo ljude testirati na granici zato što ono što znamo je da u sezoni ne možemo čak ni skenirati svaku putovnicu  jer se stvore nepregledne gužve”, objašnjava Lauc.

Do sad su se bez simptoma mogli testirati jedino pomorci. Njih osam tisuća čeka ukrcaj i isto toliko iskrcaj s broda. Testiranje im plaća kompanija za koju plove, no, čini se, kažu nam, rade to reda radi, samo da zadovolje neke svoje matične stožere.

”Kompanije postavljaju uvjet kakav test žele, mislim da u ovom trenutku prihvaćaju sve vrste testova, a cijene su različite. Hrvatski zavod za javno zdravstvo testira za otprilike 1500 kuna dok smo vidjeli da neki privatnici to rade za 500 kuna”, izjavio je Neven Melvan, tajnik Sindikata pomoraca.

Testiranje se može platiti

Prvi su ti već poznati PCR testovi, ovi jeftiniji serološki. No, oba su, kažu pomorci, uzaludna.

”Naime, pomorac nakon što odradi testiranje u Hrvatskoj ide na aerodrom, putuje prvo do Zagreba, ide na jedan aerodrom, pa ide na drugi aerodrom, promijeni najmanje dva do tri aviona do dolaska do svoje destinacije, mislim da je to momenat kad bi ga trebalo testirati, a ne prije toga”, dodaje Melvan.

Doznali smo u međuvremenu da ne trebate biti pomorac da biste se testirali. Dovoljno je, tvrdili su nam, samo pitati. Testiranje je moguće platiti samostalno, cijena testa je 1506,08 kuna i ne treba potvrda liječnika. Naime, bez ikakve javne objave Stožera ili institucija provukla se i ova mogućnost. Službeno pojašnjenje stiže iz “Štampara”.

”Uz plaćanje na Covid-19 testiramo one naše sugrađane koji na isto nemaju pravo sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Ministarstva zdravstva, kao i radnike koji zbog odlaska na rad u inozemstvo moraju imati potvrdu da nisu zaraženi”, priopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar”.

Mjere su, i u ovom slučaju očito potiho popustile. Nadamo se ipak da na testiranje neće biti navala kao na frizure ili prvu kavu u kafiću.

Marijana Čikić

Exit mobile version