ZMIJE IZLAZE IZ SKROVIŠTA

VIDEO Najpoznatiji hrvatski zmijolovci u akciji: ‘Kad vidite zmiju, najbolje je da ju samo zaobiđete’

Idi na originalni članak
Foto: Darko Karamaz - RTL

U Hrvatskoj živi 15-ak vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug)

Oglas

S dolaskom proljeća bude se i zmije koje kreću u potragu za hranom, partnerom pa nisu rijetki njihovi susreti s izletnicima, planinarima, a tu i tamo put ih zna dovesti i u nečije dvorište pa čak i kuću. Zbog tople zime ove se godine može očekivati i veći broj zmija u prirodi.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Poznato je da u Hrvatskoj živi 15-ak vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno.

Mnoge su zaštićene, a kazne za ubijanje zmija idu od 7000 do čak 30.000 kuna.

Darko Karamazan i Vlado Lađarević iz Šumeća pokraj Slavonskog Broda osnivači su Udruge za zaštitu životinja „Zmijolovac“. Udruga je jedina u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom zmija otrovnica s naglaskom na posebno zaštićene životinjske vrste, gmazove – zmije i druge životinje.

Rade volonterski, dolaze po pozivu uglavnom uznemirenih građana, no pokušavaju da im dio troškova pokriju grad ili općina na čijem području hvataju ponajviše zmije.

“Uhvatio sam dvije riđovke i jednu bjeloušku ovdje. Ako grad ne bude prihvatio financiranje ovakvih aktivnosti, mi nećemo moći odgovoriti na pozive građane. Grad bi trebao zaštititi građane. Ako zmija uđe u kuću u kojoj su žena i djeca, pa recite, tko može živjeti tako“, kaže Darko Karamazan prvi ovlašteni i najpoznatiji zmijolovac u Hrvatskoj.

Životinje hvataju i vraćaju u njihova prirodna staništa, ali na državni dio šume ili zemlje.

„Kad vidite zmiju najbolje ju je ne dirati, zaobići i zvati Udrugu Zmijolovac koja će ju izmjestiti. Zmije idu za hranom, glodavcima pa je preporuka svima čistiti oko kuće i u kući“, kaže Karamazan.

 

Exit mobile version