Nakon otkrića RTL-a profesor optužen za pedofiliju otišao na bolovanje

Idi na originalni članak
Pixsell

Pravobraniteljica za djecu upozorava na pravnu prazninu prema kojoj osoba pod istragom sve do potvrde optužnice može dobiti potvrdu o nekažnjavanju i time se zaposliti u školi

Oglas

RTL-ova priča o profesoru povijesti, koji usprkos potvrđenoj optužnici za spolno zlostavljanje djece mlađe od 15 godina i dalje radi u nekoliko škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije, pokrenula je i Ministarstvo obrazovanja.

U tijeku je nadzor u spomenutim školama, a predmet je otvorila i pravobraniteljica za djecu – koja upozorava na velike manjkavosti zakona u ovakvim slučajevima.

Školu po školu u kojoj povijest predaje profesor s potvrđenom opružnicom za spolno zlostavljanje djece, provjerava inspekcija Ministarstva zanosti i obrazovanja.

“Nadzor je došao, dakle, tražio dokumentaciju, više o tome ne mogu reći, osim da čekamo pisano očitovanje”, kazala nam je Biljana Balenović, ravnateljica Medicinske škole Bjelovar.

I pravobraniteljica za djecu upozorava na pravnu prazninu prema kojoj osoba pod istragom sve do potvrde optužnice može dobiti potvrdu o nekažnjavanju.

Sve što je prethodilo, istraživanje, provođenje istražnog postupka – sve to nije pokriveno zakonskom regulativom”, pojašnjava Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Profesor je to znao i namjerno je, smatraju u udruzi Djeca ljubavi, izbjegavao sudska ročišta i tako dobio na vremenu.

“1. 12. 2016. je podignuta optužnica od strane Općinskog državnog odvjetništva, u međuvremenu je optužno vijeće sazvalo sedam ročišta. Međutim, osumnnjičenik se nije odazivao na rasprave i one su događane i odgađane”, kazala nam je Vesna Gosta iz udruge Djeca ljubavi.

Pravobraniteljica za djecu najavljuje da će nadzirati cijeli slučaj. No, smatra da su nužne promjene Zakona o odgoju i obrazovanju, čije su izmjene u drugom čitanju.

“Ono što bi bilo moguće dodavanjem odredbe prema kojoj bi i provođenje istrage, istraživanje počinitelja takvih kaznenih djela na štetu djece bila zapreka za dobivanje potvrde o nekažnjavanju odnosno dalje za zapošljavanje ili nastavak rada u školama”, izjavila je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu

RTL-u je potvrđeno i da ministrica zanosti s ministrom pravosuđa traži način za poboljšanje sustavne provjere kako se slični pravni vakuumi ne bi ponovili.

“Sustav je prespor kad se radi o djeci, o ovakvim zlostavljanjima, mislim da okrivljenici imaju prevelika prava. Njima se jako ide na ruku, smatram da bi to trebalo ići sve po hitnom postupku pogotovo kad se sumnja na teška zlostavljanja djece”, ističe Vesna Gosta iz udruge Djeca ljubavi.

U ovom slučaju profesor više nije u kontaktu s učenicima jer je otišao na bolovanje, a službeno suspendiran može biti tek kad škole dobiju rezultate nadzora.
Ivana Franić

Exit mobile version