Nasilje među učenicima sve više završava na internetu!

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija

Tučnjave sve češće završavaju i na društvenim mrežama što dodatno viktimizira žrtve

Oglas

Posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavile su se nove snimke tučnjave srednjoškolaca. Scenarij isti, vršnjaci Okupljeni oko ringa ni ne pokušavaju tučnjavu spriječiti već oduševljeno gledaju, bodre i navijaju.

Više u VIDEOPRILOGU:

A iako se puno govori o prevenciji nasilja, nedavni slučajevi pokazuju kako to očito nije dovoljno.

Da je situacija zabrinjavajuća potvrđuju u Centru za socijalnu skrb u kojem svakodnevno imaju dojave o vršnjačkom nasilju koje stižu iz škola ili od policije.

“Roditelje usmjeravamo što sve mogu napraviti, žrtvi pojasnimo da to što joj se dogodilo nije u redu, a i počinitelj dobije poruku da je neprihvatljivo ponašanje nešto što se sankcionira i što se zapravo ne tolerira”, kazala je Ena Grgić, socijalna radnica Odjela za djecu, mladež i obitelj CZSS Split.

No, takvi slučajevi tek rijetko završe na sudu.

“Za osnovni oblik tog kaznenog djela je propisana kazna zatvora do tri godine, a ako je organizirana grupa, znači više od tri osobe i ako se na taj način ostvari to kazneno djelo sudjelovanja u tučnjavi onda je propisana maksimalna kazna zatvora osam godina”, izjavila je Ivana Bilušić, sutkinja kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu.

Tučnjave sve češće završavaju i na društvenim mrežama što dodatno viktimizira žrtve.

“To se ne može izbrisati. Ako je netko, ne znam, stavljen na YouTube ili na Facebook, to je prisutno. Vi za jedno 5-6 godina možete naći sebe da ste izrugivani od strane svojih vršnjaka u školi”, izjavila je Danijela Perić Krstulović, socijalna pedagoginja Odjela za djecu, mladež i obitelj CZSS Split.

Stručnjaci upozoravaju problem je i što nasilje djeci sve više postaje zabava.

“Trebalo bi smanjiti dotok, da tako kažem, nasilja u okruženje u kojem djeca žive,a s druge strane bi ih, naravno, trebalo učiti nenasilnom rješavanju sukoba i problema”, rekla je psihologinja Mirjana Nazor.

Iz Vlade su zato donijeli Akcijski plan prevencije nasilja.

“Povjerenstvo koje prati provođenje Akcijskog plana počinje raditi. I tu je prvenstveno edukacija, edukacija, edukacija o nenasilnom rješavanju sukoba”, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

No, da bi se problem riješio na njemu moramo raditi svi. Očito više nego dosad.

Exit mobile version