Ne dolazite bez razloga, radije nazovite: U izdvojenim ambulantama se ne testira na koronavirus!

Idi na originalni članak
Foto: RTL

Ambulante su za sve koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom

Oglas

U Zagrebu postoji šest punktova koji će do daljnjega raditi 24 sata na dan. Iako su mnogi pomislili da se ondje mogu testirati, pravila su drukčija.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Uz domove zdravlja punktovi su postavljeni za sve one koji sumnjaju da su zaraženi, kako ne bi ugrozili ostale pacijente u čekaonicama. U tim ambulantama neće se obavljati testiranje, već procjenjivati rizik.

Medicinske sestre i tehničari na ulazu rade trijažu, nazivaju to prvim uskim grlom. Ulaze samo oni koji imaju jak razlog.

Čekaonice su prazne, no zato su telefoni užareni.

“Radikalno smo promijenili broj dolazaka. Inače kod nas bude 50 do 80 pregleda, danas samo 10. Nakon što su prošla trijažu djeca su pregledana kod mene”, rekla je pedijatrica Diana Puževski. 

Sve kako bi kontakte sveli na minimum. Tko ima temperaturu, kašlje, boravio je izvan Hrvatske, boji se ili sumnja da bi mogao biti zaražen, upućuje se u jednu od šest ambulanti koje su od ponedjeljka organizirane za prijam takvih pacijenata u Zagrebu. U njima rade liječnici obiteljske medicine koji su organizirani po dežurstvima.

“Te ambulante rade 0-24, a broj telefona koji vrijedi zapisati je 0800999“, napomeno je ministar zdravstva Vili Beroš.

U dvije ambulante koje se nalaze na području Doma zdravlja Zapad, smještene na zagrebačkoj Trešnjevci i Črnomercu, javilo se prvi dan nešto manje od 50 ljudi. Fizički, a telefonskih poziva bilo je još više.

“Ovdje ne radimo testiranje, samo se puno detaljnije ispituju okolnosti i koliko je konkretna osoba izložena zarazi. Ako se tako procijeni, ta će se osoba uputiti na testiranje”, objasnio je Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zapad.

POVEZANI VIDEO:

A ostale građane pozivaju da što manje borave po čekaonicama i sve što mogu neka rješavaju telefonom.

“Mi smo u zdravstvenim ustanovama donijeli odluku da pružamo zdravstvene usluge samo po indikaciji nadležnog liječnika, da on procijeni je li potrebno ili ne. Fizikalna medicina, medicina rada, bolje je to u telefonskim konzultacijama dogovoriti”, kazao je Hanževački.

Ne zvuči sve tako jednostavno, barem dok se sustav i građani ne prilagode.

“Telefoni po ordinacijama stalno zvone”, kaže ravnatelj Doma zdravlja. Stoga uvijek ostaje opcija pokušati ponovno. Biti strpljiv i uporan – ako ne gori. 

Vijesti.hr

Exit mobile version