DINO KOZLEVAC

Njemačka stavila Istru u zelenu zonu. Iznajmljivači zadovoljni, iz stožera kažu: ‘Želimo što spremnije ući u turističku sezonu’

Idi na originalni članak
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Dobre vijesti iz Njemačke ohrabrile su istarske turističke djelatnike

Oglas

Istru i još tri hrvatske županije Njemačka je stavila u tzv. zelenu zonu radi povoljne epidemiološke situacije. Tako se od danas Nijemci pri povratku kući ne moraju javljati svom uredu za zdravstvo, niti moraju u desetodnevnu samoizolaciju.

Uoči još jedne neizvjesne sezone, istarski iznajmljivači i ugostitelji su zadovoljni odlukom Njemačke, ali smatraju da je sada na redu Hrvatska. Traži se dodatno popuštanje mjera i više turističkih sadržaja.

Više u VIDEOPRILOGU:

Dobre vijesti iz Njemačke ohrabrile su istarske turističke djelatnike. Velike investicije u jednom obiteljskom autokampu ove bi sezone trebale uroditi plodom.

Na pitanja kako na ovo gledaju i Stožeru Istarske županije i jesu li zadovoljni, odgovorio je gost RTL-a Danas Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Covid putovnice

U Istri je danas zabilježen samo jedan novozaraženi. ”To objašnjavam na način da smo mi postepeno otpuštali mjere za razliku od ostalih. Nismo htjeli dozvoliti koncentraciju rizika prema tome, pomno pratimo situaciju. Imamo odličnu sinergiju s građanima Istarske županije koji u velikoj mjeri podnose ove mjere disciplinirano. to je uvjet da bi mogli biti uspješni i imamo bezrezerbnu potporu”, kazao je Kozlevac.

Mnogi ugostitelji istaknuli su da je problem što su zatvoreni unutarnji prostori objekata. S obzirom na stanje i okruženje u kojem se nalaze, Kozlevac kaže da neće brzati s otvaranjem i tih prostora. ”Tu imamo i podršku ugostitelja i restoranera jer želimo što spremnije ući u turističku sezonu koja bi s predsezonom trebala početi već oko Uskrsa, prema tome želimo sačuvati brojke koje imamo. Bit će teško, ali nastojimo napraviti da nakon toga postepeno otvarati objekte da u glavnu sezonu uđemo što spremniji i zeleniji”, rekao je.

Covid putovnicama, kaže Kozlevac nisu baš oduševljeni. ”To će opet bit jedno ograničenje za mnoge koji neće uspjeti napraviti što treba, a to je cijepljenje. Obzirom da cijepljenje ne ide dinamikom kojom bi trebalo ići, mislim da će trebati primijeniti druge mjere kao što smo to radili prošle godine u ljetnoj sezoni”, smatra Kozlevac.

Na pitanje što je sa Slovenijom i Italijom, odgovara: ”Slovenija je najavila iza 15. rigoroznije mjere prema Hrvatskoj nažalost i prema Istri. To znači da svi koji rade preko ili idu iz bilo kojeg razloga, morat će napraviti antigenski test koji vrijedi doduše sedam dana. Mi ćemo se pripremiti da ljudi to obave što bezbolnije i brže, a nadam se da će se nešto i promijeniti oko toga”, zaključio je Kozlevac.

Ivan Dobran/Ida Balen

Exit mobile version