OGLASILA SE RAVNATELJICA

VIDEO Objava da su prvašići gladni izazvala burne reakcije: ‘U 21. stoljeću sva djeca u školi…’

Idi na originalni članak
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Četvero djece sjedilo je i gledalo kako ostatak razreda jede, iako je bilo pripremljeno više obroka, poručila je majka jedne učenice

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Vijest o četvero prvašića koji su u školi ostali bez ručka zgrozila je javnost. Reagirala je majka učenice iz tog razreda i prijavila ravnateljicu. Djeca su bez ručka ostala jer njihovi roditelji nisu podmirili troškove školske prehrane. Ravnateljica poručuje – bili smo primorani nekako potaknuti roditelje da podmire svoje obveze.

Zbog uskraćivanja ručka za četvero učenika iz razreda njezine kćeri u osnovnoj školi u Karlovačkoj županiji, majka učenice reagirala je i zbog svega prijavila ravnateljicu.

“Sjedili su i gledali kako ostatak razreda jede”

“Četvero djece sjedilo je i gledalo kako ostatak razreda jede, iako je bilo pripremljeno više obroka, pa kada je jedna učenica htjela podijeliti taj višak obroka djeci koja nisu smjela dobiti obrok, rečeno joj je da višak školskog obroka ne smije podijeliti s prijateljima”, poručila je majka učenice.

Ravnateljica tvrdi da nijedan učenik nikada nije bio gladan, a osnivač škole – Karlovačka županija – ispituje slučaj i čeka očitovanje roditelja.

“Ti roditelji iz OŠ Draganići se nikad nisu obratili za pomoć niti u školi niti u Karlovačkoj županiji i pozivam ih da nam se obrate jer nam nije u interesu da iti jedno dijete u školi bude gladno”, kazala je pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Medić.

“Obveze se moraju poštovati”

Ravnateljica Osnovne škole Draganići pred kamere nije htjela i poručuje da se obveze moraju poštovati.

“Neki roditelji nisu podmirivali svoje obveze  od početka školske godine iako ih je škola nekoliko puta opomenula usmeno i pisanim putem. Nitko od spornih roditelja nije zatražio opravdanje ili pomoć u podmirivanju dugovanja. Stoga smo bili primorani na neki način potaknuti roditelje da podmire ugovornu obvezu”, poručila je ravnateljica.

U toj školi 54 učenika uključeno je u projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, čime, zbog ograničenih sredstava, nisu bilo obuhvaćeni prvašići. Ministarstvo obrazovanja zatražilo je hitno očitovanje škole.

Oglasila se ministrica

“U 21. stoljeću sva djeca u školi moraju imati primjernu razinu potpore, a to uključuje i to da nitko u školi ne ostane gladan. Sredstva postoje i preko fondova  i preko osnivača i ova situacija se mogla prevenirat”, kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

A cijeli slučaj osudila je i pravobraniteljica za djecu. “Poruka koja je proizašla iz tog ponašanja je neprihvatljiva za djecu i ja se pitam koliko je uopće moralno nastaviti podučavati i čemu se uopće djeca podučavaju u toj školi”, kazala je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Ravnateljica OŠ Draganići poručila je i da ima podršku roditelja učenika 1. razreda, i da će se o svemu izjasniti na hitnom roditeljskom sastanku.

Zorana Čičak Kulić

Exit mobile version