OČAJ TURISTA NA PASJAKU: ‘Ovo je sramota za Sloveniju!’

Idi na originalni članak

Od ranog jutra svjedočili smo drami na graničnim prijelazima – potpuni kaos na Bregani gdje se zbog novog Schengenskog režima čekalo i pet sati na ulazak u Hrvatsku

Oglas

Kilometarske kolone na granicama, a apsolutni je rekorder danas bila Bregana.

“Više od 3 sata čekamo. Nas je 50 u turističkoj grupi. Imali smo dogovoren ručak u Zagrebu u podne i pol, to je propalo. Ne znam zašto tri sata čekamo. Ovo je sramota”, žalio nam se Talijan Dario.

O kilometarskim gužvama najbolje svjedoči zračna snimka sa slovenske strane granice.

U 13:48 jedan autobus još je čekao na Bregani, a već je tada trebao biti u Banjoj Luci.

“Ovo je užas, ovo čekanje, neorganizirano skroz. Samo jedna kolona, bar da postoje dvije pa bi bilo lakše ljudima”, kaže Franjo.

No, dugotrajno čekanje oni osjetljiviji nisu dobro podnijeli pa je nekima trebala i liječnika pomoć. Očevici smatraju da su prijelazi trebali biti bolje pokriveni hitnim službama.

“Čekali smo 40 minuta hitnu da dođe. Sramota je ovo za Sloveniju. Pola milijuna ljudu danas ovdje prolazi i nitko nije bio u stanju organizirati da jedna, dvije ili tri prve pomoći budu dežurne na ovom prijelazu, pa ako treba i helikopter”, kritizirao je Miroslav iz Novog Sada.

S hrvatske strane granice bilo je manje napeto.

“Danas nije tako strašno, 45 minuta, kako su otvorili sve trakove, staviš živce u kanticu i uživaš”, kaže Kristijan.

Slična slika i na prijelazu Pasjak, prvi ovogodišnji turisti čekali su oko dva sata.

“Dugo čekamo, kolona je tri kilometra, idemo na odmor na Pag, kasnimo na katamaran, ne znam hoćemo li stići”, otkriva Talijanka Antonella.

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod pojačan promet očekuju do sutra u podne.

“Ovo je uobičajeno stanje za pred Uskrs, i uvijek je tako i molimo sve građane za strpljenje. Mi činimo sve što je u našoj moći da čekanje bude što kraće”, tvrde iz policije.

Premijer Plenković s Hvara poručuje da očekuju veću fleksibilnost slovenske strane, vraćanje na režim prije 7. travnja i pregledavanje onih za koje policija smatra da zahtijevaju ozbiljniju kontrolu.

“Ovako kako je ja garantiram neće moći opstati. Nakon ovih blagdana mi idemo u široku akciju izmjene uredbe ili drugog dogovora koji nam mora omogućiti normalnu cirkulaciju putnika”, poručuje premijer.

Jer turistička je sezona pred vratima, pa ovakve kolone na granicama turiste ne smiju dočekati.
Goran Latković

Exit mobile version