OGLAS ZA STAN

Video |Oglas izazvao pomutnju: Podstanarima brani seks izvan braka, traži samo katolike! Fratar: ‘Možda ima neku svoju muku’

Idi na originalni članak
Screenshot RTL

Pravobraniteljica objašnjava da je prekršila zakone Republike Hrvatske, Ustava, ali niti oni koji slijede zakone Crkve, čini se da nisu oduševljeni

Oglas

Možete unajmiti stan, ali samo ako ste rimokatolik i donesete potvrdu da imate sve sakramente. Uz to, poželjno je da ste u braku ili da ste par koji ne upražnjava intimne odnose, tako glasi oglas jedne Splićanke koja iznajmljuje stan u Zagrebu. Oglas je izazvao nevjericu i zgražanje javnosti, donosi Ružica Đukić za RTL.

Više u VIDEOPRILOGU:

Nije u elitnom dijelu i nije luksuzan stan, ali je ipak samo za odabrane.

Kriteriji kakvi do sad viđeni nisu

“Molim vas da se javljaju samo osobe rimokatoličke vjeroispovijesti. Isto tako unaprijed molim da izvadite dokument o potvrdi primljenih sakramenata. To lako podignete u vašoj matičnoj crkvi. Bez toga ne možete uzeti stan u najam”, piše u oglasu.

I to nipošto nije sve. Ima i dodatak.

“Ne želim ulaziti u vašu intimu, ali prednost imaju ljudi koji su braku. Može i mladi par, ali onda da se drže onoga da nema snošaja prije braka.”

Ovaj bizaran oglas sablaznio je mnoge građane.

“To sam se i ja jutros zaprepastila. To je stvarno prišlo već granice. To mi se ne sviđa. Ja u Njemačkoj živim već 50 godina, podstanar sam, ali takvih problema nisam imala”, kaže Ana Parlov.

“Meni je to djelovalo kao jedna lijepa šala. Mislim, lijepa, uvjetno rečeno”, kaže Verica Bevandić.

No, šala nije. Čak je u pitanju i kršenje ustava i zakona

“Da bismo ovdje imali diskriminaciju, dakle, pravno zabranjenu situaciju, uopće nije bitno da se njoj javio na oglas netko tko je bio diskriminiran tko nije pripadnik rimokatoličke vjere, tko ne može dokazati da ima sve sakramente. Već samim tim što je ona objavila ovakav oglas ona krši zakon”, kaže pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

A čini se ni crkveni zakoni ne stoje uz vlasnicu stana

“U našem gospodinu, našem stvoritelju, u Bibliji, u biti Biblije, nema ni muško ni žensko, ni ova ni ona. Mi smo svi u iskonu, u svojim prapočecima i u zamišljaju svoga nebeskog stvoritelja mi smo svi jednaki, braća i sestre”, kaže gvardijan franjevačkog samostana BDM u Dubravi fra Svetozar Kraljević.

No, ipak fra Svetozar smatra da ženu koja je dala oglas ne bismo smjeli osuđivati:

“Možda osjeća ona sama neku svoju muku, boji se, boji se za sebe, boji se za svoju djecu. Kako će to biti, tko će doći.”

A ti koji dolaze i sami strahuju jer su do sada puno toga doživjeli.

“Bilo je situacija da ne smijem pomaknuti stazicu, ne smijem pomaknuti tepih… Ja sam tu sedam godina, pet puta sam mijenjala stan”, kaže Petra Grubić.

“Ovaj slučaj koji se nedavno dogodio u Zagrebu nije rijetkost, nije neuobičajen. Brojni vlasnici stanova odnosno stanodavci traže od svojih podstanara podatke koje po zakonu ne bi smjeli tražiti, a tiču se njihovog bračnog života, tiču se broja njihove djece, tiče se njihovog imovinskog stanja”, kaže predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković.

Stan je nedugo nakon objavljivanja iznajmljen i to obitelji koja je ispunjavala sve zadane kriterije. Vlasnica stana je našla ono što je tražila, ali će dobiti i ono što nije očekivala.

“Ono što mogu reći da će svakako institucija kojoj sam na čelu otvoriti predmet i početi ispitni postupak u ovom predmetu”, kaže  pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter za RTL Vijesti.

Slučaju koji je, iako pomalo smiješan, ipak žalostan.

Exit mobile version