Ovo su izuzetne žene koje zbunjuju muškarce: ‘A ti si u HGSS-u? Kako si se tamo našla?’

Idi na originalni članak
Foto: Facebook/HGSS

Krunoslava Kauzlarić i Tihana Boban osjećaju se kao kod kuće kad su na vrhu planine u snježnoj mećavi

Oglas

Drage naše, vas 154 ravnopravni ste dio naše službe. Svakodnevno gazite jednako težak teren, nosite tešku opremu, vodite kompleksne akcije, spašavate iz jednako teških situacija i naša ste inspiracija svakog dana.

Tako je na svom popularnom Twitter računu Hrvatska gorska služba spašavanja svojim ženskim članicama čestitala Dan žena. Ove godine GSS slavi 70 godina postojanja, a ističu kako ih je upravo predanost i rad kolegica ojačao.

Dobar razlog da reporterka Lada Marinović popriča s dvije izuzetne žene koje uz svoje svakodnevne poslove slobodno vrijeme koriste kako bi pomagale drugima u nevolji.

Više pogledajte u videoprilogu:

Krunoslava Kauzlarić je voditeljica ureda agencije za posredovanje nekretninama, ali ono gdje se osjeća kod kuće je na vrhu planine u snježnoj mećavi.

“Adrenalin je nešto što mene vuče, ima puta kad se zapitam zašto to radiš? Desi se i takav moment, ali to je taj moment koji te zove kasnije i hoćeš još, još i još. Mislim da se ovim poslom ne može baviti netko koga strah paralizira već neki strah koji te gura naprijed da osoba bude još bolja”, kaže Krunoslava.

Tihana Boban je pak svoju ljubav prema speleologiji spojila s nesebičnim spašavanjem života.

“To je lifestyle, to je život. Kad je akcija ideš što prije, želiš to napraviti što bolje. To je nešto ozbiljno i važna i ta edukacija unutar gorske službe mi smo profesionalci amateri i to je baš dobro”, tvrdi Tihana.

Zajedno imaju čak 25 godina iskustva, ali čuđenja da je žena u HGSS-u još uvijek postoje.

“A ti si u HGSS-u, često me pitaju. Uvijek se nađu ljudi kojima je to čudno, pa pitaju kako sam se našla tamo, što tamo radm… Sve radim, sve što rade i drugi”, naglašava Krunoslava, a nadovezala se Tihana

“U Himalaju se išlo i onda novinar isto pita ono “A kako će sada tvoje dijete bez tebe?”, a ne vidim da su ijednog muškog to pitali.”

Pa tako junakinje naše priče hrabro idu i na vrh planine i u divlje vode ili pak špilje. U jednoj godini HGSS-ovci odrade oko 500 planinskih akcija, 180 potraga i 270 intervencija. Velika žrtva, još veća nagrada.

“Gdje ima volje ima i načina, sve čovjek stigne. Okej, možda ne idem na tečaj španjolskog, a htjela bih, ali ovo mi pruža toliko zadovoljstvo da ni ne bih ništa drugo radila.”

Ove su se žene itekako dobro snašle u kako bi mnogi voljeli reći – muškom poslu – što samo dokazuje da žena, ako doista nešto želi, nitko i ništa joj ne bi trebalo stajati na putu – ponajmanje glupe predrasude.

Vijesti.hr

Exit mobile version