OD JESENI OBAVEZNO?

VIDEO Paranoja zvana ‘Stop COVID-19’: Aplikaciju za praćenje koronakontakata morat ćemo svi instalirati?!

Idi na originalni članak
Foto: Riportal/Pixsell

Nova aplikacija funkcionira na principu lokacije i bluetootha

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Prihvatili smo uvjete korištenja na mobitelima, aplikacijama. Oni o nama znaju sve. Gdje se krećemo, što govorimo, a mogu nam čak uzeti kontakte iz imenika. Dio građana se boji da će ih baš Stop COVID-19 aplikacija sustavno kontrolirati i pratiti. Ako gledamo iskustvo drugih zemlja, bezazlena aplikacija zastrašila je Hrvatsku.

“Postoji analiza francuske aplikacije koja je na osam milijuna kontakata uspjela identificirati 14 pozitivnih situacija. Tako da je to jedan iznimno nizak broj. Postavlja se pitanje hoće li sav taj trud vratiti nekakvu dobrobit. Ovo je prvenstveno alat da se političari mogu hvalit da su nešto napravili, ali objektivno nemam neko veliko povjerenje da će ova aplikacija biti pretjerano korisna”, kazao je informatički stručnjak Marko Rakar.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako bi aplikacija u slučaju da se situacija pogorša, mogla postati obavezna. Naši stručnjaci kažu da je takvo što neizvedivo.

“Ova aplikacija je u svojoj srži napravljena za dobrovoljno korištenje i ja sam uvjeren da i ministar tako misli i da misli da je ideja da ju koristi što više korisnika. Njezino prisilno korištenje nije niti tehnički moguće jer niti jedna vlada na svijetu, pa ni naša, nema informaciju niti može imati informaciju koristite li vi aplikaciju, i ako je koristite, na koji način. Nitko osim vas samih nema kontrolu nad time gdje ste bili i što ste radili”, pojasnio je stručnjak za telekomunikacije Đuro Lubura.

Aplikaciju nemaju ni svi političari, ali zato imaju stav o njoj. Pa se tako o tome govorilo i u Saboru.

“Bio je već jedan pokušaj vladajuće većine da izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama počne ulaziti u privatne živote građana pa tako i ovo s aplikacijom. Nisam baš oduševljen da oni o tome razmišljaju”, smatra saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

“Nisam dovoljno  proučio aplikaciju, a u načelu sam protiv toga da se bilo koga kontrolira mimo uobičajenih procedura kada postoje indicije da nekoga treba kontrolirati i pratiti. Mislim da većina građana ne spada u tu skupinu”, rekao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

Ova aplikacija funkcionira na principu lokacije i bluetootha i može vas obavijestiti da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, ali nećete znati identitet te osobe. Koliko god se činilo da sve bilježi i sve prati, sjetite se samo što ste sve ispitivali Google, a on pamti sve.

Goran Latković

Exit mobile version