SJEDNICA VLADE

Plenković potvrdio: Neće biti PDV-a na donacije u robi za Sisačko-moslavačku županiju!

Idi na originalni članak
Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Naručit ćemo dodatne kontejnere, poručio je premijer

Oglas

Uoči sjednice Vlade pred kamerama su cijepljeni ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar financija Zdravko Marić, ministar obrane Mario Banožić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Nakon cijepljenja koje je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 11 sati i 15 minuta počinje sjednica. Danas se cijepio i predsjednik Zoran Milanović te načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj.

Nakon cijepljenja ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je dolazak cjepiva Moderne dodavši da je njegova prednost  da može duže stajati na temperaturi bez frižidera i da je Pfizerovo cjepivo puno zahtjevnije za održavanje.

“Ovo je poruka građanima da je važno da se svi skupa cijepimo i da je cjepivo sigurno”, poručio je, dodavši što se tiče o nuspojavama najčešće se radi o bolu na ubodenom mjestu, blagim mučninama, glavoboljama i blagoj temperaturi.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je rekao kako je oformljen novi stožer na čelu s Tomom Medvedom, koji će se baviti sanacijama šteta od potresa te kako su sve službe bile odmah na terenu.

“Ministar i ostali u koordinaciji su s lokalnom vlasti te će se putem robnih zaliha naručiti dodatni kontejneri”, rekao je.

Tom progodom je zahvaLio Medvedu, rekavši kako je on gotovo stalno na terenu. “Važno je da se sve dobro iskoordinira. Hvala inženjerima što rade, kako bismo znali u kakvom su stanju pojedini objekti, hvala Crvenom križu i Caritasu”, poručio je.

Što se tiče covida, vidjeli ste cijepljenje predsjednika i članova vlade. Vidjeli ste i da je dozvoljeno Modernino cjepivo, prvo cjepivo Moderne trebalo bi doći 11. siječnja i to 4000 doza, a do kraja ožujka, oko 90 tisuća doza, rekao je.

“Ono što je za nas dodatno dobro i važno, a to je da je AstraZeneca koja je radila na cjepivu s Oxfordom podnijela zahtjev agenciji za lijekove. Postoje naznake da bi i to cjepivo moglo biti odobreno tijekom siječanj. Za nas je to važno jer smo naručili od njih 2,7 milijuna doza, ak ose odobri, do početka proljeće bi mogli dobiti znatno veće količine cjepiva. O tome ćemo kada se proces završi”, kazao je.

Osvrnuo se i na događaje u Americi poručivši da to nije dobro za američku demokraciju.

Ukida se PDV za donacije Sisačko-moslavačke županije,  a Marić je rekao: “Promijenit ćemo pravilnik o provedbi općeg zakona da se oslobode donacije za potresom pogođeno područje”.

Radi se izmjeni Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona kojom će donacije isporučene na područje pogođeno katastrofalnim potresom biti oslobođene plaćanja PDV-a.

“Ovo je još jedna važna gesta, slična onoj koje smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju covida-19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, odnosno predstavljat će porezne olakšice”,kazao je.

Najavio je i kako će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade detaljnije obrazložiti izmjene toga pravilnika.

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za saniranje posljedica potresa, Tomo Medved rekao je kako su danas održali niz sastanka, posebno s lokalnim čelnicima i analizirali stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Na sastancima su prisutni i članovi operativnih snaga, kako sustava Civilne zaštite tako i Domovinske sigurnosti. Stožer je uspostavio i operativno središte koje je u funkciji 24 sata na dan”, rekao je.

Imali su ukupno 843 intervencije, organizirali su posjet mobilnih timova ugroženim obiteljima, pružaju humanitarnu pomoć. Podijeljeno je 65 tona zapakiranih paketa pomoći, pripremu i distribuiranju toplih obroka na dnevnoj razini za otprilike 16.500 korisnika i 2800 obroka za naše operativne snage, naglasio je.

Također je naglasilo da je ravnateljstvo Civilne zaštite postavilo 155 stambenih kontejnera i 19 šatora, opskrbilo žurne službe s 32.000 litara, obišlo 95 naselja, pružilo dostavu humanitarne pomoći.

Na uklanjanju dimnjaka, crjepova, sanaciji krovišta, osiguravanju ruševnih mjesta Hrvatska vatrogasna zajednica provela je 2633 intervencije, angažirano je oko 600 vatrogasaca i 200 vozila.

Na visinskim radovima HGSS provela je 167 aktivnosti, a na opskrbi hranom, vodom, lijekovima, grijalicama i ostalim potrepštinama u zabačenim selima 65 aktivnosti, pri čemu je bilo angažirano 262 pripadnika sa 61 vozilom.

“Hrvatska vojska pomaže pri postavljanju stambenih kontejnera, šatora, u saniranju oštećenja i klizišta, podjeli pomoći. Također je prihvatila je i civile u svojoj Vojarni u Petrinji. Hrvatski centar za potresno inženjerstvo do sad je zaprimio 26.507 prijava i proveo 9997 pregleda objekata”, rekao je.

 

Vijesti.hr

Exit mobile version