MALO DRUGAČIJI BOŽIĆ?

Početak studenog, a dućani pršte od božićnih ukrasa: ‘Godina je teška, svaki dan smo zahvalni da možemo raditi’

Idi na originalni članak
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Još se rade procjene koliko ćemo ove godine potrošiti za blagdane, lani je to bilo preko 15 milijardi kuna

Oglas

Ako je suditi po asortimanu u trgovinama, polnoćka samo što nije. Božićna drvca, kuglice i ukrasi već su napunili police trgovina.

Za ukupnu se ekonomiju blagdani itekako isplate, a pitanje je kako će to biti ove godine s obzirom na koronavirus.

Nema toga što božićna čarolija ne može prodati, a police trgovina već su sad pune Božića. Tako je jedna zagrebačka cijeli svoj asortiman prilagodila blagdanima.

“Reakcija ljudi kada uđu u naš prostor i onda nam kažu ‘hvala što ste nam omogućili tako divne emocije, kao da smo ušli u neki novi, čarobni svijet'”, ispričala je Silvia Štefančić Beaković, suvlasnica trgovine za prodaju blagdanskih dekoracija.

Više u videoprilogu:

Čarobni svijet koji svake godine počinje sve ranije. Svi znaju da to nije bez razloga jer najviše se troši baš u “to vrijeme godišta”.

“Meni osobno ne smetaju božićni ukrasi, dapače, mislim da nam je svima potrebno malo veselja i da s obzirom na cijelu situaciju za veselje i radost nikad nije rano”, kazala je Vinka Matijević iz Zagreba.

“Nije baš da jedva čekam Božić, ali ove godine mislim da će ukrasi malo razveselit ljude i da nam je svima to potrebno”, rekla je Morana Vučinić iz Zagreba.

Kuglice, lampice, božićna drvca, čokoladni pokloni, umjetni snijeg. Dekoracije svih vrsta čekaju na kupce.

“Pa još uvijek nije to krenulo u nekom punom jeku, ali nadamo se da hoće”, rekla je prodavačica Marijana Brlas. 

“Ova godina je izuzetno teška, tako da mi za sad jednostavno svaki dan molimo Boga i zahvalni smo da možemo raditi i poslovati”, podijelila je Štefančić Beaković.

Još se rade procjene koliko ćemo ove godine potrošiti za blagdane, lani je to bilo preko 15 milijardi kuna. U ovo vrijeme, malo tko uspije povući ručnu.

“Očekujemo određeni pad, a kao što znamo većina mikro, malih, srednjih poduzetnika i obrtnika praktički živi da bi ova dva mjeseca ipak nešto uspjeli zaraditi i preživjeti”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

S druge strane, iz udruge Potrošač kupce upozoravaju da budu oprezni. Ističu kako sniženja počinju 27. prosinca.

“Ukoliko uoče da netko ima sniženje tijekom cijele godine onda to može biti alarmantno, može biti sankcionirano jer je to zapravo redovna cijena i na taj način se zavaravaju potrošači”, objasnila je odvjetnica i pravna savjetnica u udruzi Potrošač Dijana Kladar.

Za racionalnu potrošnju savjet je planirati kupnju na vrijeme, a vremena ima napretek jer po mnogima najljepše godišnje doba tek dolazi.

Vijesti.hr

Exit mobile version