POREZ NA NEKRETNINE: Otkrivamo što kriju tri obrasca, o kojim se ciframa govori i kome odlazi novi porez

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija

Porez na nekretnine, koji je pokušala uvesti Milanovićeva, pa najavljivala Oreškovićeva – a svi su ga konstantno kritizirali – sada uvodi Plenkovićeva Vlada

Oglas

Petra Mlačić ima detalje upitnika koji stižu u Našice i Daruvar. Otkrivamo: što kriju tri obrasca, o kojim se ciframa govori i kome odlazi novi porez.

Počinje s Daruvarom i Našicama, a do 31. listopada – morat će svi. Komunalna naknada odlazi u povijest.

Svi su građani dobili 3 obrasca u kojima su morali ispuniti podatke o lokaciji, namjeni i vlasništvu nekretnine, ali i nove – o stanju i starosti.

“Treba regulirati koje su to nekretnine više, koje manje vrijedne i tako porez razrezati”, kaže Lovro Kuščević (HDZ), ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Ovo je tek prva, birokratska faza, koja je tu više da lokalnoj upravi smanji posao i za nijansu podeblja proračun.

“Od ove godine ne uvodi se vrijednosni porez nego i dalje ostaje porez po kvadraturi. Porez na nekretnine je samo zamjena za komunalnu naknadu, porez za kuće za odmor i spomeničku rentu ukidamo i uvodi se jedan porez”. ističe Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova.

Na računima će to izgledati ovako…

Porez na nekretnine iznosit će 1200 kuna godišnje, odnosno bit će identičan doasadašnjoj komunalnoj naknadi primjerice zagrebačkog stana od 100 kvadrata u prvoj zoni, izgrađenoj između 1970 i 1987e godine, bez popratnih sadržaja kao na primjer bazena..( plus grafika u kutu)

Ali će zato rasti s godištem nekretnine, odnosno kvalitetom; i obrnuto. Novost je da se oporezuju i građevinska zemljišta, a ako nema vlasnika – ovršit će samu nekretninu.

“Lokalna samouprava dobro to odrađuje, mi smo od gotovo svih već pokupili podatke i sad i h ubacujemo u bazu i ne vidim problema. Dapače, to će biti u cijelosti prihod lokalne samouprave i mislim da će oni biti zadovoljni s tim”, kaže Kuščević.

Naplata poreza kreće početkom 2018. a Minstarstvo već najavljuje i drugu fazu, 2020e godine – u kojoj će uvesti potpuno nove porezne razrede.
Petra Mlačić

Exit mobile version