Prosvjetari se spremaju za veliki prosvjed: ‘Ne tražimo više od drugih, tražimo da smo jednaki’

Idi na originalni članak
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

S jučerašnjeg maratonskog sastanka sindikalisti su izašli zadovoljni

Oglas

Na Trg Bana Jelačića izaći će prosvjetari iz cijele Hrvatske. Premijer i danas napominje kako su od dolaska na vlast plaće povisili za 11 i pol posto, te da će uz još tri puta po dva posto u idućoj godini, od početka njihova mandata imati više od 18 posto povišice, no o keoficijentima na ovaj način ne želi razgovarati.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Koeficijent nije nešto što je predmet pregovora Vlade i sindikata, koeficijenti su u okviru akta koje donosi jednostrano Vlada RH, dakle mi imamo štrajk koji se bavi temom koja nije predmet pregovaranja socijalnih partnera”, kazao je premijer Andrej Plenković.

S jučerašnjeg maratonskog sastanka sindikalisti su izašli zadovoljni.

”Jedino što mogu reći je da se približavamo rješavanju problema, sastanci će se nastaviti i očekujemo da ćemo sljedeći tjedan doći do kraja rješenja koje će dalje ići našim članovima na izjašnjavanje”, kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Što im se konkretno nudilo nitko ne želi otkriti.

”Ne, neću davati nikakvih izjava, jedam bio sam  za sad su pregovri u tijeku…”, kazao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

S pozitivnog koncerta  pozdrav suradnicima, pozdrav nastavnicima. Iako su sastankom zadovoljni, od prosvjeda ne odustaju, podršku su tražili i n akoncertu u Domu sportova, a  transparenti za ponedjeljak već su spremni.

”Ima doista simpatičnih i zgodnih, a jedan mi se urezao u pamćenje: ”Ne tražimo više tražimo jednako” – to je ono što je suštinska poruka zahtjeva u štrajku. Ne tražimo više od drugih, tražimo da smo jednaki s drugima, to je misao koju bih voljele prenijeti i dalje”, kazala je Ivana Valjak Ilić.

Premijer pak traži da štrajk što prije prekinu.

”Prvo obustaviti štrajk, ne dopustiti da tema koeficijenata bude ispolitizirana od oporbenih stranaka i interesnih skupina. Ovo je čisto orkestrirani, lijepo smišljen pokušaj pred predsjedničke izbore. Naravno da je svaki ministar odgovoran pa i ministrica”, kazao je premijer.

Mladi SDP-a sa svog su foruma pozvali na prosvjed, no tvrde da stranka s time nema ništa.

”Ja na prosvjed neću doći jer ga ne želim politizirati. Borimo se za dostojanstvo učitelja, a ne za popularnost naše stranke”, kazao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

”Sramota je da premijer Plenković nije imao vremena primiti učitelje u gotovo mjesec dana. On je takvim proistupom taj bunt povećao, mislim da nikad nije bio takav bunt u zbornicama”, kazao je Nikola Grmoja, politički tajnik MOST-a.

A bunt iz zbornica u ponedjeljak u 12 sati i pet minuta prenijet će se na zagrebačke ulice.

Ivana Franić

Exit mobile version