Proveli smo dan u Veneciji: ‘Turista ima više od očekivanog. Žele uživo vidjeti prirodnu katastrofu’

Idi na originalni članak

Trg svetoga Marka u potpunosti je poplavljen, a stotine dobrovoljaca pomažu građanima

Oglas

Nastojeći se oporaviti od razornih poplava koje su je pogodile ovaj tjedan, Venecija je u nedjelju pretrpjela još jednu iznimnu plimu kada je visina mora dosegnula 150 cm. Za grad je to najgori tjedan u zadnjih 150 godina, od početka mjerenja plime 1872. godine.

Više u VIDEOPRILOGU:

Odjel gradske uprave za predviđanje plime upozorio je da bi u nedjelju mogla doseći 160 cm, a izmjerenih 150 cm oko podneva nije bilo daleko od toga. Trg svetoga Marka u potpunosti je poplavljen, a stotine dobrovoljaca pomažu građanima da se suoče s izvanrednom situacijom. Naša Ida Balen bila je na licu mjesta i svjedočila situaciji.

“Izmjerena visina mora bila je na metar i pol, čak se strahovalo da će biti i više. Policija i nadležne službe cijeli dan patroliraju te su napomenuli da će se voda povlačiti, ali to nikako ne znači kraj mukama Venecije budući da se u narednim danima očekuje nove navale u dva navrata. Međutim, svi se nadaju da to neće biti kao u noći s utorka na srijedu, kad je Veneciju potopilo 177 centimetara mora”, kazala je naša reporterka pa nastavila:

“Turista ima više od očekivanog. Svi žele vidjeti kako ovo izgleda, ali to je opasno, riječ je o prirodnoj katastrofi. Svi nose vrećice kako bi mogli hodati po poplavljenih dijelova, što odgovara trgovcima koji ih prodaju. Što se ugostiteljskih objekata i trgovina tiče, ništa ne radi, sve je zatvoreno. Ali, osjeća se zajedništvo stanovnika, jedni drugima uskaču u nevolji pa u ovoj tragediji oni su ostali zajedno i vjeruju da će se sve dobro završiti.

Stanovnici su redom izrazili zabrinutost zbog situacije, kao i da su navikli na poplave. Ipak, nadaju se da će problemi uskoro biti sanirani te da se ubuduće počne više raditi na prevenciji.

Exit mobile version