NEKOĆ PONOS, A SADA...

Reportaža iz Imunološkog: Da nije propao, cjepivo protiv korone mogli bismo proizvoditi sami!

Idi na originalni članak
2017. - Odjel za proizvodnju antiseruma i uzgoj pokusnih zivotinja Imunoloskog zavoda. Veterinar Hrvoje Sindler. Photo: PIXSELL

Ne mogu proizvoditi cjepivo za koronu, ali pomažu Zavodu za javno zdravstvo

Oglas

Hrvatska je na dnu Europe po broju cijepljenih, Hrvatska je u dnu Europe po broju doza koje su nam stigle, a sjetite se – jednom smo baš po proizvodnji cjepiva bili među najboljima.

Imunološki zavod je u cijelom svijetu bio poznat po vrhunskim cjepivima, ono protiv ospica Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila najboljim na svijetu. Zamislite samo što bi bilo da nije uništen i da nije propao.

Više u VIDEOPRILOGU:

Znanstvenici bi već prije godinu dana bili prionuli na posao, možda bi razvili hrvatsko cjepivo protiv koronavirusa, pa ne bismo ovisili o nespretnim europskim dogovorima, stranim farmaceutskim kompanijama i ishodu geopolitičkih igara. Nego bismo cjepivo možda i izvozili. I znate što još? Cjepivo za sve ljude u Hrvatskoj, i to po dvije doze za svakog, proizveli bismo za mjesec dana. Što je ostalo od Imunološkog zavoda, i ima li budućnost.

Nekoć ponos, a sada u mirovanju. Prije osam godina Imunološki zavod je ostao bez dozvola za proizvodnju cjepiva. Proizvode podloge za laboratorijsku dijagnostiku, skladište krvne plazme, čuvaju sekvencionirane viruse.

“Jako nam je drago da su se svi sjetili Imunološkog gdje smo proizvodili cjepiva za rubepolu i ospice i tako smo ih istrijebili. Bilo bi super kada bi ponovno mogli proizvoditi cjepivo protiv kovida”, rekla je Ljerka Kotarski,voditeljica Odjela za proizvodnju .

Ne mogu proizvoditi cjepivo za koronu, ali pomažu Zavodu za javno zdravstvo.

U ovoj prostoriji je nula bakterija. U njoj rade podloge za briseve i na taj način pomažu u borbi protiv koronavirusa. Na dan ih mogu proizvesti 20 tisuća.

Da imamo Imunološki, ne bi imali toliko problema s koronom. Možda bi osmislili svoje cjepivo, a možda bi preuzeli patent od postojećih. Po njihovim procjenama mogli bi proizvesti 250 tisuća doza na dan, što znači Hrvatska bi bila procijepljena za manje od mjesec dana.

“Dobar odabir partnera, a ima ih i sami iskazuju interes puno toga bi se moglo./ Evo sad kada vidite i najmanja tvornica proizvodi jedno 50 tisuća doza dnevno to je sto milijun, pa do 500 milijuna godišnje.”, rekao je Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda.

Dakle, već su u kontaktu s nekoliko svjetskih proizvođača cjepiva. U jednoj od varijanti bi Imunološki proizvodio, a partneri distribuirali.

Ali ne može se tako lako vratiti nešto što je desetljećima uništavano. U Imunološkom je nekada radilo 440 ljudi, i proizvodili su cjepivo protiv velikih boginja, ospica, rubeole za cijeli svijet: Meksiko, Indiju, Pakistan, Filipine pa čak i za Ruse. Bili su najbolji.
Gospođa Kotarski ovdje radi 40 godina i proizvodnja cjepiva bi bila u njezinim rukama. Sada samo žive sjećanja na neka bolja vremena.

“Veliki pogon, velike količine cjepiva,…evo nadamo se da će nam omogućiti da se pokrene opet proizvodnja…”, rekla je Kotarski.

Na Zavodu je zaposleno 155 ljudi.
“Radimo na uvođenju metoda mamo znanje i spremni smo ih prenijeti u novu tvornicu…”, rekla je Ana Vučenović Mijatović, voditeljica kontrole kvalitete.

Nova tvornica trebala bi niknuti u Brezju gdje se sada nalazi ergela Imunološkog zavoda. Tu su konji, miševi, ovce i zmije. Nekada ih je bilo trostruko više. Od sto konja ostalo je samo 16. Više ne rade ni protuotrov za zmijski ugriz i tetanus.

Nalazim se u zmijarniku u društvu 33 poskoa, a u ruci držim zmijski protuotrov koja je spašavala živote diljem Europe. Posljednja je proizvedena 2013. godine.

I životinje čekaju bolje dane Imunološkog.

“To su životinje čiju mi krv plasiramo na tržište zainteresiranim klijentima…ostale laboratorijske životinje čuvamo sojeve za daj Boze ponovno okretanje ove naše priče.”, rekao je Hrvoje Šindler, voditelj Odjela za proizvodnju-

Izgradnja nove tvornice, modernizacija proizvodnje, dobivanje dozvole… ravnatelj kaže da će za to trebati tri godine.

“Sad ili nikad, sad je vrijeme. Vlada ima to u svojom programu, ozbiljno se radi na tome, duboko sma uvjeren da ćemo uspjeti, postoji i financijsko rješenje. Kažem, sa dili nika djer ovakvu situaciju više nikada nećemo imati”, rekao je Čardžić.

A nalazimo se u situaciji kada je Hrvatska na europskom dnu po broju cijepljenih, a doze nam stižu na kapaljku. Imunološkom su ruke vezane. Za proizvodnju cjepiva izgubili su sve, ostalo im je samo znanje koje je na čekanju, donosi RTL a prenose Vijesti.hr.

Kristina Čirjak/Vijesti.hr

Exit mobile version