CJEPIVO U SVIJETU

Ritam cijepljenja je zasad u Europi kriminalno spor; Beroševa predviđanja i dalje ne drže vodu

Idi na originalni članak
Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Ali vjerovali ili ne, Hrvatska još dobro stoji u odnosu na neke druge. Francuska je prvi tjedan cijepila svega 516 ljudi.

Oglas

Ipak, cjepivo na koje smo se kao uostalom i cijela Europska unija najviše kladili i kojega smo najviše naručili, Astrazenecino, još čeka u redu za odobrenje.

Više u videoprilogu:

Zato smo u utorak i rekli da će se teško ostvariti predviđanja ministra Beroša da ćemo do proljeća imati imunitet krda, pogotovo jer se još ne zna ni tko će, kada, gdje i koga cijepiti.

Ali vjerovali ili ne, Hrvatska još dobro stoji u odnosu na neke druge. Francuska je prvi tjedan cijepila svega 516 ljudi, pa neki političari kažu da se radi o državnom skandalu, a čak su i uvijek spremni Nijemci nervozni jer cijepljenje ide presporo.

S druge strane Izraelci kojih ima dvostruko više od nas planiraju da će za mjesec dana procijepiti kompletno stanovništvo.

Nizozemci su krenuli zadnji, tek jutros 

Prva osoba koja je primila cjepivo je medicinska sestra u domu za starije osobe.

Prva cijepljena osoba Sanna Elkadiri kaže kako nije bila nervozna: “Bila sam više nervozna zbog medija koji od ovoga rade priču nego zbog cjepiva.”

Mediji priču rade i o pogreškama koje je nizozemska vlada već priznala. Kažu, trebali su se bolje pripremiti, oko 280 tisuća doza Pfizerova cjepiva stiglo je u zemlju i već je moglo biti iskorišteno.

516 Francuza je cijepljeno, Macron bijesan

Isti problemi i u drugim članicama, od 67 milijuna Francuza do Nove godine cijepljeno ih je 516, predsjednik Macron je pobjesnio, vlast se sada kune da će se proces ubrzati.

“Uvelike ćemo povećati broj cijepljenja, bit će to eksponencijalno ubrzanje. Budite uvjereni, ritam cijepljenja u Francuskoj će se u narednim danima povećati da odgovara ritmu naših susjeda”, rekao je francuski ministar zdravstva Oliver Veran.

Ritam je zasad u cijeloj Europi kriminalno spor

Najviše se ljudi cijepilo u Njemačkoj, njih 317 tisuća, ali to je niti 0,5% stanovništva. Slijede Italija i Španjolska s još manjim postotkom, Hrvatska je na oko 14 tisuća cijepljenih, što je gotovo tri puta više nego koliko je do danas cijepljeno u ogromnoj Francuskoj. Glavni je razlog sporosti, kako tvrde Nijemci, nedovoljan broj dostupnih doza.

“Nemamo problem s naručenom količinom, problem sada na početku je nedostatak proizvodnih kapaciteta u kombinaciji s globalnim zahtjevima”, rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Programi cijepljenja zapinju svuda

Globalno, dozu je primilo niti 15 milijuna ljudi, najviše u Sjedinjenim Državama, ali jedva 1,5 % stanovnika, još je manji postotak u Kini, dok svijet predvodi Izrael koji je do u utorak cijepio više od 13 posto stanovništva.

Kako za Direkt kaže novinarka Aurelija Rosenzweig koja živi u Jeruzalemu, vlada je po većoj cijeni od tržišne kupila dovoljno cjepiva, organizirala dovoljno punktova, sve uz jaku medijsku kampanju, sa starijom populacijom u fokusu.

“Kad su oni rekli sad se idemo cijepiti, oni su se svi odmah javili i išli se cijepiti. Tu su bili veliki redovi za cijepljenje. Isto tako, bila je velika kampanja u kojoj se cijepljenje prikazivalo kao patriotski čin, tako da u redovima na tim punktovima kojih je postavljeno 400 po Izraelu bilo je i puno mladih koji su čekali kao ono kad izađe novi IPhone ispred Apple store kako bi se cijepili”, objasnila je Rosenzweig.

Balkan je posebna priča 

Još veći problemi su u zemljama izvan Europske unije, posebno na Balkanu. Dok se u mnogim zemljama već naveliko zavrću rukavi i zabijaju igle u nadlaktice, od Albanije, preko Makedonije, Kosova do Bosne i Hercegovine još nitko nije dobio ni dozu.

“Ono što me duboko razočarava je to što Bosna i Hercegovina tek na proljeće očekuje početak vakcinacije. Vi pogledajte danas naše kolege širom svijeta, svi se vakcinišu”, kaže šef Opće bolnice u Sarajevu Ismet Gavrankapetanović.

U Srbiji je na snazi Sputnjik V

U Srbiji se cijepilo otprilike jednako stanovništva kao i u Hrvatskoj, jutros su pred kamerama to učinili predsjednik Skupštine Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Obojica su primili rusko cjepivo Sputnjik V, kojim se građani Europske unije ne cijepe, a kojim je cijepljeno već milijun Rusa.

“Čvrsto vjerujem da su vakcine dobre i korisne i da ih svatko od nas treba primiti. Ovo je moj način da pokažem građanima Srbije da je vakcinacija jedino rješenje”, ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Greška Europske unije, kažu stručnjaci, bila je pogrešna pretpostavka da će biti spremno više različitih cjepiva odjednom. Čak i ako se proces sada ubrza, ovakvo sporije cijepljenje automatski donosi i produljenje strogih mjera diljem kontinenta. Njemačka ostaje zatvorena do kraja siječnja, Italija čak razmišlja mjere produžiti sve do ljeta. Izlaz iz krize, kako se čini, nije baš iza ugla.

Vijesti.hr

Exit mobile version